Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα διασημότερα μαθηματικά προβλήματα. Ενα μεγάλο πλήθος μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους στην προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φράση «τετραγωνίζω τον κύκλο» να υιοθετηθεί και από την κουλτούρα των μη μυημένων στα μαθηματικά ως συνώνυμη του «επιδιώκω το ακατόρθωτο / το καταδικασμένο σε αποτυχία». Στην ελληνική γλώσσα, για παράδειγμα, η φράση «σιγά μην τετραγωνίσουμε και τον κύκλο» υποδηλώνει άρνηση συμμετοχής σε μια προσπάθεια που είναι από δύσκολο έως αδύνατο να οδηγήσει σε επιτυχία – δεν το λέω μόνο εγώ. Ο,τι προαναφέρεται το γράφει η Wikipedia, και εγώ απλώς το θυμήθηκα ακούγοντας τις βαθυστόχαστες δηλώσεις του προέδρου Πάνου, «κάτω απο τις νεραντζιές» στο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τσίπρα χθες το απόγευμα.

Τι είπε το παλικάρι, με το γνωστό – τόσο γνωστό! – βαργδουπο ύφος, το «μη μου μιλάτε, διότι έχω αναλάβει σοβαρό έργο έναντι της Ιστορίας και του λαού μου»; Τα ακόλουθα επικολυρικά: «Η συνεργασία (με τον Τσίπρα) σε πείσμα όσων θέλουν να γράφουν σενάρια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές». Και αμέσως εξήγησε ποιες είναι αυτές οι κόκκινες γραμμές: «Για το Σκοπιανό είναι γνωστή η θέση μας για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Οι συνταγματικές αλλαγές από την ΠΓΔΜ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο