Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
David Bowie: Είμαι ένα στιγμιαίο αστέρι, απλά προσθέστε και νερό

David Bowie: Είμαι ένα στιγμιαίο αστέρι, απλά προσθέστε και νερό

...

Eπιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση / Φωτογραφίες: Αρχείο ΔΟΛ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2017, από το θάνατο του θρύλου της ροκ David Bowie. Ο διάσημος τραγουδιστής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, έπειτα από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Η είδηση του θανάτου του, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η μάχη που έδινε για τη ζωή του δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό.

Πολυσύνθετη περσόνα, πραγματικός δανδής της rock, χαμαιλέοντας, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που -δικαίως- έχουν αποδοθεί στο μοναδικό αυτόν καλλιτέχνη. Ο «Τhin White Duke» λίγες μόνο ημέρες πριν από το θάνατό του δήλωνε ακόμα «παρών» παρουσιάζοντας το 29ο και τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο «Blackstar» το οποίο κυκλοφόρησε ανήμερα των γενεθλίων του, στις 8/01 του 2016.


Λίγα λόγια για τον David Bowie
Ο David Robert Jones γεννιέται στις 8 Ιανουαρίου του 1947 στο Brixton στην Αγγλία, την ίδια ημέρα που ο Elvis Presley σβήνει 12 κεράκια. Σε ηλικία 13 χρόνων, εμπνευσμένος από την jazz, ξεκινά μαθήματα σαξόφωνου και τη δεκαετία του ’60 κάνει τα πρώτα του -αποτυχημένα- μουσικά βήματα για να βρει το δικό του δρόμο ως David Bowie.

Το 1969 είναι η χρονιά ορόσημο στην πορεία του, όταν και κυκλοφορεί το θρυλικό πλέον τραγούδι του «Space oddity», που «σκαρφαλώνει» μέχρι το Νο 5 του βρετανικού chart και τον εκτοξεύει ως καλλιτέχνη. Είναι εξάλλου εκείνη την εποχή που ο Bowie πειραματίζεται με τα media, τον κινηματογράφο, τη μιμητική τέχνη, τον βουδισμό, την ηθοποιία και την… αγάπη. Η επαφή του άλλωστε με τον κόσμο της παντομίμας και της ηθοποιίας αποτελεί τα πιο σημαντικά εφόδια για τους μετέπειτα πειραματισμούς του στις μεταμφιέσεις του και στις προσωπικότητες που «ντύνεται» κατά καιρούς.

Η δεκαετία του ’70 είναι η δεκαετία που ο Bowie μεγαλουργεί και καθιερώνεται. Ανατρεπτικός αντισυμβατικός, προκλητικός και αδιαμφισβήτητα πρωτοπόρος -σε πολλά- για την εποχή του, δημιουργεί τη δική του σχολή τόσο στη μουσική και την έννοια του rock όσο και στην εικόνα του και στην προώθησή της. O Bowie εκτός από τους σπουδαίους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει, τις συνεργασίες του και τα τραγούδια του, έχει απασχολήσει με την προσωπική του ζωή, τις δηλώσεις για την ομοφυλοφιλία του, το ανδρόγυνο στυλ του, το δημόσιο φιλί του με τον Lou Reed αλλά και τις φήμες για την… ιδίαιτερη σχέση του με τον Mick Jagger.

Ο Βowie έχει συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική, ακόμα και με το σχεδιασμό ρούχων, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες. Τόσο οι Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins, Marilyn Manson, όσο και οι Μadonna και Lady Gaga τον τοποθετούν στην κορυφή των επιρροών τους.

Από την αρχή της καριέρας του, ο Bowie κυριαρχεί στο μουσικό προσκήνιο, παρουσιάζοντας πάντα εφευρετικά τραγούδια, αδιαφορώντας και αγνοώντας κάθε μουσικό ύφος και τάση, ενώ συχνά συνδυάζει ασύμβατες μεταξύ τους φόρμες. Με την ίδια ευκολία που «δημιουργεί» έναν χαρακτήρα, με την ίδια ακριβώς ευκολία μπορεί να τον αποβάλλει, να τον επαναπροσδιορίσει και να επανατοποθετηθεί. Από το ταπεινό folk ξεκίνημά του, μέχρι τη δόξα που του προσφέρει η εικόνα του Ziggy Stardust και τη γοητεία που του αποδίδεται ως «Thin White Duke» («Λεπτός Λευκός Δούκας»), ο Bowie πέτυχε έως το τέλος να μας εντυπωσιάζει και να μας συναρπάζει με κάθε του κίνηση.

10 συν 1 πράγματα που θα θέλατε να ξέρατε για τον David Bowie

  • Ο Bowie άλλαξε το όνομά του για να μην τον μπερδεύουν με τον frontman των Monkees Davey Jones
  • Το χρώμα και των δυο ματιών του ήταν μπλε, όμως εξαιτίας ενός καυγά, είχε υποστεί μόνιμη διαστολή της κόρης του ενός οφθαλμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χρώμα του ματιού του να φαίνεται πιο σκούρο από το άλλο
  • Ο Stevie Ray Vaughan έπαιξε κιθάρα στο άλμπουμ του Bowie «Let’s Dance»
  • Σε συνέντευξή του σε περιοδικό είχε δηλώσει πως με την πρώτη του σύζυγο γνωρίστηκε όταν και οι δυο έβγαιναν ραντεβού με τον ίδιο άντρα.
  • Σε άλλη συνέντευξή του στο «Rolling Stone» το 1983 υποστήριξε πως η δήλωσή του παλαιότερα ότι ήταν αμφιφυλόφιλος ήταν απάτη και συνέχισε λέγοντας πως είχε κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση για να προκαλέσει μυστήριο και ντόρο γύρω από το όνομά του
  • Έπαιζε 14 διαφορετικά μουσικά όργανα
  • Πάντα πρωτοπόρος, κυκλοφόρησε μέσω του internet το τραγούδι «Telling lies«. Το 1998 δημιούργησε το bowieNet (www.davidbowie.com), που είναι και το πρώτο site παγκοσμίως που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνη, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, απρόσκοπτη επαφή με το internet, μουσικά και οικονομικά νέα, αθλήματα και μουσική, ειδικά για τους οπαδούς του, που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακυκλοφόρητο υλικό, φωτογραφίες, video clips και κριτικές από κάθε μουσικό είδος.
  • Απέρριψε το ρόλο του Captain Hook στην ταινία «Hook», ο οποίος δόθηκε στον ηθοποιό Dustin Hoffman.
  • Το 2004 «έκοψε» το τσιγάρο. Κάπνιζε 50 τσιγάρα την ημέρα. Μάλιστα, λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς, υποβλήθηκε σε εγχείρηση την ίδια χρονιά.
  • Λίγες ημέρες μετά το θάνατό του, βέλγοι αστρονόμοι έδωσαν το όνομά του σε αστερισμό που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα επτά άστρων τα οποία σχηματίζουν τη χαρακτηριστική αστραπή, σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη από το εξώφυλλο του άλμπουμ «Aladdin Sane»
  • Ήταν εθισμένος στην ηρωίνη και μάλιστα το τραγούδι του «Ashes to Ashes» μιλάει για την περιπέτειά του με τα ναρκωτικά.

Ο David Bowie μέσα από τα δικά του λόγια :
-Γύρνα και αντιμετώπισε το παράξενο
-Το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται ποτέ να μάθεις, είναι απλά να μάθεις να αγαπάς και να αγαπιέσαι
-Δεν ξέρω που πάω από εδώ, αλλά σας υπόσχομαι ότι δεν θα είναι βαρετά
-Αν λειτουργεί αυτό, έχει λήξει
-Είναι τρομακτικό να γνωρίζεις τι είναι, περίπου, ο κόσμος
-Μπορώ να ζητήσω τσιγάρα σε κάθε γλώσσα
-Πάντα με εντυπωσιάζει ότι ο κόσμος παίρνει στα σοβαρά ό,τι λέω. Εγώ δεν παίρνω τον εαυτό μου στα σοβαρά…
-Το αύριο ανήκει σε αυτούς που μπορούν να το ακούσουν να έρχεται
-Η αλήθεια φυσικά είναι ότι δεν υπάρχει ταξίδι. Όλοι μας φτάνουμε και αναχωρούμε την ίδια στιγμή
-Είμαι ένα στιγμιαίο αστέρι, απλά προσθέστε και νερό

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024