
Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου: θεσμός πια στο Μόναχο
Το 1987 μια παρέα φίλων -Ελλήνων της δεύτερης γεννιάς μεταναστών και οι γερμανοί φίλοι τους- παρουσίασαν στο σινεφίλ κοινό του Μονάχου μια χούφτα ελληνικές ταινίες. Σε επαφή και κατά καιρούς σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματιγράφου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και κυρίως σε άμεση συνεργασία με τους δημιουργούς που επισκέπτονται κάθε χρόνο για τον λόγο αυτό το Μόναχο, εδραιώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης ένα μικρό φεστιβάλ προβολής του ελληνικού κινηματογράφου.
Το 1987 μια παρέα φίλων -Ελλήνων της δεύτερης γεννιάς μεταναστών και οι γερμανοί φίλοι τους- παρουσίασαν στο σινεφίλ κοινό του Μονάχου μια χούφτα ελληνικές ταινίες. Σε επαφή και κατά καιρούς σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματιγράφου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και κυρίως σε άμεση συνεργασία με τους δημιουργούς που επισκέπτονται κάθε χρόνο για τον λόγο αυτό το Μόναχο, εδραιώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης ένα μικρό φεστιβάλ προβολής του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι σήμερα η αρχαιότερη συνεχόμενη ελληνική πολιτιστική εκδήλωση στον εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκό χώρο, ένα σταθερό πολιτιστικό γεγονός, που το περιμένουν ανυπόμονα πια Έλληνες και Γερμανοί κάθε Νοέμβρη. Ήταν η αρχή της γνωριμίας του γερμανικού κοινού με τα δρώμενα στον ελληνικό κινηματογράφο και σήμερα συναντάμε συχνά ανάλογες πρωτοβουλίες σε διάφορες πόλεις. Η φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται από τις 11 ως τις 20 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί τα 30 χρόνια ύπαρξης του θεσμού.
Ονόματα σκηνοθετών όπως του Παντελή Βούλγαρη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκου Κούνδουρου, Τώνιας Μαρκετάκη, Νίκου Περάκη, Κώστα Φέρρη, Σωτήρη Γκορίτσα, Περικλή Χούρσογλου, Stephan Haupt, κοσμούν τον κατάλογο των καλεσμένων της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο.
Η ταινία της έναρξης ανήκει στον Κώστα Γαβρά με το έργο του «Ο Παράδεισος στη Δύση». Το έργο είναι το γυρισμένο το 2009 και έφερε μπροστά στην κάμερα έλληνες, γερμανούς, ιταλούς και γάλλους ηθοποιούς. Εν όψει της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και της έντονα φορτισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό θέμα, η ταινία ρίχνει μια γλυκόπικρη και ενεργή ματιά πάνω τους.
Από την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη και τη «Μήδεια» του Γραμματικού, στις «Νύφες» του Βούλγαρη και την «Ελένη» (ταινία «SMAC») του Ηλία Δημητρίου, φθάνουμε στις ταινίες με κεντρικούς ήρωες του Άντρες, όπως το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρίου (ένας δύσκαμπτος ήρωας βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας και ανακαλύπτει μια νεότητα, την οποία δεν έζησε ποτέ), το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (μια ομάδα αντρών μας δείχνει με χιούμορ τον ανδρισμό των Ελλήνων).
Η οικονομική κρίση παραμένει ένα επίσης δυνατό θέμα, το οποίο κινεί και εμπνέει τη θεματική των ελληνικών ταινιών, δίνοντας όλο και περισσότερα κινηματογραφικά είδη:
Μοναχικοί ήρωες βρίσκονται στο επίκεντρο του θρίλερ «Τετάρτη 04:45» και στο γουέστερν «Invisible». Στο δράμα «SMAC» μία πολυκατοίκια στην Αθήνα συμβολίζει μια κατακόρυφα δομημένη κοινωνία, ενώ στο ντοκιμαντέρ «Next Stop: Utopia» παρουσιάζονται οι συλλογικές προσπάθειες των εργαζομένων, που αποσκοπούν να σώσουν την εργασία τους μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών.
Οι καλεσμένοι της φετινής χρονιάς στην 30η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι οι σκηνοθέτες Ηλίας Δημητρίου (SMAC) και ο Μένιος Καραγιάννης (33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη). Θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στο τέλος των προβολών θα είναι στη διάθεση του κοινού για συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος της Εβδομάδας, ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Ζελέπος, από το Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, θα παρουσιάσει με τη διάλεξή του, τους σκοτεινούς αιώνες της Ιστορίας της Ελλάδας στο χρονικό διάστημα 1453 – 1821 μ.Χ.
Το Φόρουμ Ελληνικών Ταινιών του Μονάχου από το 1987 οργανώνωνει τη Griechische Filmwoche München (Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου), τη δουλειά των ελλήνων σκηνοθετών στα πλαίσια της διευρωπαϊκής πολιτισμικής ανταλλαγής. Είναι μία πολιτιστική εκδήλωση του Griechisches Filmforum e.V., μέλους του Συλλόγου Δημοτικού Κινηματογράφου του Μονάχου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Η Εβδομάδα Κινηματογράφου χρηματοδοτείται από το Τμήμα Πολιτισμού του Μονάχου.
entertainment.in.gr
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)
























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442