Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το «μήνυμα» του Eurogroup

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το «μήνυμα» του Eurogroup

Αποτίμηση της κατατάστασης που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του Eurogroup επιχειρεί το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα. Στόχος να προσδιορίσει την τακτική και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Από το τραπέζι, πάντως, δεν φεύγει το δημοψήφισμα μετά και από το μπαράζ δηλώσεων που έγινε στις Βρυξέλλες. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αποτίμηση της κατατάστασης που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του Eurogroup επιχειρεί το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα. Στόχος επίσης να προσδιορίσει την τακτική και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας.

Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, οι υπουργοί ενημερώνονται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζεται όμως ότι σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Μαξίμου: Αναμενόμενη η απόφαση

Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης»,

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών.

Επομένως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Στο βάθος δημοψήφισμα;

Το δημοψήφισμα φαίνεται να βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι μετά το μπαράζ δηλώσεων που έγιναν από αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα.

Η κυβέρνηση δηλώνει επισήμως ότι καλύπτεται από τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί το κλείσιμο συμφωνίας, ακόμη και ως απόρροια σειράς υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά.

Ως εκ τούτου εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι εφόσον η κατάσταση οδεύει προς συμφωνία δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος ή πολιτικής νομιμοποίησης της απόφασής της.

Συγχρόνως όμως -όπως σχολιάζουν Τα Νέα της Τρίτης, αποφεύγει να κλείσει το κεφάλαιο «δημοψήφισμα» γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο, αφενός, συντηρεί τις επιθυμίες μεγάλου κομματιού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα προέκριναν μια τέτοια λύση για να αιτιολογήσουν τη θετική ψήφο τους σε συμφωνία-συμβιβασμό και, αφετέρου, διότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να στραβώσουν οι διαπραγματεύσεις και η κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στα στελέχη της να κινούνται σε δημοψηφισματικό κλίμα συντηρώντας μια τέτοια προοπτική δείχνει ότι κρατάει το συγκεκριμένο χαρτί ζωντανό για κάθε ενδεχόμενο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο