Ο καθηγητής Μ.Παπανικολάου «επιστρέφει» στο ΚΜΣΤ
Ο καθηγητής της Ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου πρώην πρόεδρος (ο πρώτος από την ίδρυσή του) και πρώην διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΜΣΤ) επιστρέφει στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου.
Ο καθηγητής της Ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου πρώην πρόεδρος (ο πρώτος από την ίδρυσή του) και πρώην διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΜΣΤ) επιστρέφει στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου.
Ο κ. Παπανικολάου επιστρέφει στο ΚΜΣΤ-στη θέση του προέδρου του Δ.Σ – με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. ΚωνσταντίνουΤασούλακαι (από τις 23.12.2014 και με το υπ. αριθμ. ΦΕΚ 845 (30.12.2014) για το υπόλοιπο της θητείας της παραιτηθείσας προέδρου του Δ.Σ. Κατερίνας Κοσκινά, η οποία διορίστηκε διευθύντρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.
Ο γεννημένος στα Γρεβενά το 1940 καθηγητής κ. Παπανικολάου υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του ΚΜΣΤ από το 1999 έως το 2006, οπότε και παραιτήθηκε.
Έχει σπουδάσει Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Υπήρξε υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt για τη μελέτη των ελληνογερμανικών πολιτιστικών σχέσεων τον 19ο αιώνα. Πρωτοστάτησε για την ίδρυση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (επί υπουργίας Πολιτισμού του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το 1997 οπότε η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθυντής του από το 1999 μέχρι το 2006. Συνέβαλε στην αγορά -με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου (13,9 δισεκατομμύρια δραχμές)- της Συλλογής Κωστάκη για λογαριασμό του ΚΜΣΤ. Τα συμβόλαια αγοράς της περίφημης αυτής Συλλογής (2000) φέρουν την υπογραφή του.
Η θητεία του κ. Παπανικολάου είναι -τυπικά τουλάχιστον- δίμηνη (ως το τέλος της θητείας της παραιτηθείσας κ. Κοσκινά και ολόκληρης της σύνθεσης του εννεαμελούς (9μελούς) Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου, η οποία παραμένει η ίδια έως τις 19.03.2015 οπότε και θα επαναξιολογηθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112 – Έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)





































![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442