Πέθανε, σε ηλικία 92 ετών, η Ντένη (Θεώνη) Βαχλιώτη, η πιο διάσημη ενδυματολόγος του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Ανάμεσα στις άλλες δημιουργίες της ήταν τα κοστούμια για τη Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη και για το Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασσέν. Για τη Φαίδρα και για το Ποτέ την Κυριακή ήταν υποψήφια και για Όσκαρ Ενδυματολογίας. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 13.00, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πέθανε, σε ηλικία 92 ετών, η Ντένη (Θεώνη) Βαχλιώτη, η πιο διάσημη ενδυματολόγος του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Η Βαχλιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.
Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 13.00, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη όπου και βρισκόταν όταν το 1955 της ανέθεσαν τα κοστούμια για την παράσταση «Ωραία Ελένη» του Ρουσέν στο Θέατρο Ρεξ- Κοτοπούλη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυράτ και πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη με την οποία συνδεόταν φιλικά από την εφηβεία της.
Ακολούθησε η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη και αργότερα οι ταινίες του Ζυλ Ντασσέν Ποτέ την Κυριακή και Φαίδρα. Για τις δύο τελευταίες ταινίες ήταν υποψήφιες και για Όσκαρ Ενδυματολογίας.
Επίσης, υπέγραψε τα κοστούμια της Μελίνας στους Νικητές του Μίλος Φόρμαν, στο Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Γουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, στο Παρίσι στο Φλώρα των Μπρουζάτι Μάουρι σε σκηνοθεσία Ντασσέν και στο Τοπ Καπί.
Αργότερα, το 1975 έντυσε τη Μήδεια του Ευριπίδη για το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Μίνωα Βολανάκη.
Έκανε επίσης τα κοστούμια στις ταινίες Ο δράκος του Νίκου Κούνδουρου του 1956, Οιδίποδας του Φίλιπ Σέβιλ του 1967 με τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Όρσον Γουέλς ενώ υπέγραψε σκηνικά – κοστούμια στη σειρά Ακυβέρνητες πολιτείες της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη το 1986.
Γεννημένη στο Κολωνάκι, Σκουφά και Ηρακλείτου, η Ντένη Βαχλιώτη έμεινε σε όλη της τη ζωή μια γυναίκα με πάθη -για τη δουλειά της, την τέχνη, τους φίλους και τους έρωτές της. Έγραψε δοκίμια για τη σύγκρουση των φύλων μέσα από τη μόδα ενώ υπογράμμισε μέσα από κείμενά της την κοινωνιολογική σημασία του κοστουμιού στη μεγάλη οθόνη.
Πιστή στη γειτονιά της, διέμενε στην οδό Αλωπεκής και τα τελευταία χρόνια απέφευγε τις εξόδους.
Αδελφός της ήταν ο σκηνοθέτης Χρήστος Βαχλιώτης, εξαδέλφη της η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριτζ, ενώ ανιψιές της είναι η επίσης ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη και η σκηνοθέτρια Ειρήνη Βαχλιώτη.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας