Συνταγματάρχης Σαμπέρ
Η συγκλονιστική νουβέλα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ γραμμένη με το σφρίγος της αφηγηματικής του νιότης προανήγγειλε τη μεγαλειώδη συγγραφική του πορεία. Αν ο πρωταγωνιστής του είχε πεθάνει πράγματι στη μάχη του Εϊλό θα ήταν ήρωας ανάμεσα σε τόσους άλλους. Διασωθείς και αξιοθρήνητος, όπως ακριβώς αναδεικνύεται από την μπαλζακική ιδιοφυία, περνά μαζί με τον δημιουργό του […]
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=»//platform.twitter.com/widgets.js»;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,»script»,»twitter-wjs»);
Σελίδες: 100
Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ, ήρωας της μάχης του Εϊλό, γυρίζει κυριολεκτικά από τον τάφο στο αγαπημένο του Παρίσι ύστερα από μια οδύσσεια δέκα χρόνων. Στη Γαλλία της Παλινόρθωσης ωστόσο αντιμετωπίζεται σαν ένα φάντασμα από τα επικά χρόνια του Ναπολέοντα. Ακόμα και η γυναίκα του, ξαναπαντρεμένη με κάποιον αριστοκράτη, αρνείται να τον αναγνωρίσει. Μες στην απόγνωσή του στρέφεται στον δικηγόρο της, τον Ντερβίλ, κι αυτός με αυξημένο αίσθημα δικαίου θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τη δεδομένη εντιμότητα ενός γηραλέου στρατιωτικού με την απληστία μιας νέας και φιλόδοξης γυναίκας.
Η συγκλονιστική νουβέλα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ γραμμένη με το σφρίγος της αφηγηματικής του νιότης προανήγγειλε τη μεγαλειώδη συγγραφική του πορεία. Αν ο πρωταγωνιστής του είχε πεθάνει πράγματι στη μάχη του Εϊλό θα ήταν ήρωας ανάμεσα σε τόσους άλλους. Διασωθείς και αξιοθρήνητος, όπως ακριβώς αναδεικνύεται από την μπαλζακική ιδιοφυία, περνά μαζί με τον δημιουργό του στην αθανασία.
Ποιος είναι τελικά ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ;
Ο γνωστός Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας στο τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο Enamoramientos (Ερωτοτροπίες) το οποίο αναμένεται σύντομα και στα ελληνικά, κάνει μια παράλληλη ανάγνωση του Συνταγματάρχη Σαμπέρ καθιστώντας αυτό το μικρό αριστούργημα του Μπαλζάκ όχημα προκειμένου να ξετυλίξει το δικό του μύθο. Η αδιανόητη ιστορία του άτυχου συνταγματάρχη ο οποίος επιστρέφει κυριολεκτικά από τον θάνατο και βρίσκει όλες τις πόρτες κλειστές, δεν αποτελεί απλώς συναρπαστικό αφήγημα. Με την πασίγνωστη νουβέλα του ο Μπαλζάκ χαράζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο αντίμαχους κόσμους, της ζωής και του θανάτου, των ζωντανών και των νεκρών, την οποία σβήνει στη συνέχεια με την εμφάνιση του πρωταγωνιστή του.
Ο ίδιος ο συνταγματάρχης Σαμπέρ ενώ αρχικά εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του σε πείσμα θεών και ανθρώπων, αρχίζει σιγά-σιγά να χάνει το εκτόπισμά του στην ιστορία, και στο τέλος ουσιαστικά αυτοεξορίζεται από τον κόσμο των ζωντανών. Είναι πραγματικά μεγαλοφυής ο τρόπος με τον οποίο ο Μπαλζάκ χειρίζεται τον ήρωά του αλλά και την τελική τροπή του μύθου. Η συνεχής παλινωδία ανάμεσα στο καλό και στο κακό συνοδεύεται από τις γνωστές ψυχολογικές παρατηρήσεις. Ο δημιουργός του Συνταγματάρχη Σαμπέρ αποτελεί τον πρώτο μεγάλο ψυχογράφο στην ιστορία του μυθιστορήματος. Δεν είναι τυχαία η επιρροή του στον Ντοστιογιέφσκι, στον Προυστ και, γιατί όχι, στον Χαβιέρ Μαρίας που συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του σήμερα.
Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μάθημα ανατομίας για τον μικρόκοσμο του ανθρώπου.
O Oνορέ Ντε Μπαλζάκ, ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλιστικού μυθιστορήματος, γεννήθηκε το 1799 στην πόλη Τουρ της Γαλλίας. Σπούδασε νομικά ύστερα από παρότρυνση της οικογένειάς του και φιλοσοφία. Πολυγραφότατος, δημιούργησε εκατοντάδες ήρωες μέσα από τα βιβλία του: Ανθρώπινους χαρακτήρες μα πάθη και αδυναμίες. Στο έργο του καθρεφτίζεται με ζωντανά χρώματα η ζωή στη Γαλλία το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.Το 1833 συλλαμβάνει την ιδέα για το γιγαντιαίο εγχείρημά του την Ανθρώπινη κωμωδία, στο οποίο θα συμπεριληφθεί ολόκληρο το έργο του. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα: Η εξαδέλφη Μπέττη, Μπάρμπα-Γκοριό, Ευγενία Γκράντε, Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, Ο εξάδελφος Πονς. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 51 ετών στο Παρίσι.
| Δημήτρης Στεφανάκης | |
| Εκδόσεις Έναστρον | |
| Oνορέ Ντε Μπαλζάκ |
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442