Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τετ-α-τετ των προέδρων Γαλλίας και Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τετ-α-τετ των προέδρων Γαλλίας και Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς, θα τεθεί επί τάπητος η κρίση στη Συρία και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς, θα τεθεί επί τάπητος η κρίση στη Συρία και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, βάσει της ίδιας ανακοίνωσης.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι το Ιράν να δεσμευθεί πλήρως, όπως και άλλοι παράγοντες, στην αναζήτηση μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης στη Συρία» αναφέρεται στο κείμενο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι το Ιράν έχει πολύ στενές σχέσεις με το συριακό καθεστώς για να μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής στη συριακή κρίση.

«Γνωρίζουμε όλοι την εμπλοκή του Ιράν με το συριακό καθεστώς [μέσω] όχι μόνο μιας πολιτικής υποστήριξης, αλλά και στρατιωτικής, την οποία παραδέχονται οι ιρανικές αρχές» δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό.

«Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να δω πώς μια χώρα που εμπλέκεται τόσο σε αυτή την κρίση υπέρ μίας από τις πλευρές -αυτή του συριακού καθεστώτος- θα μπορούσε να είναι και μεσολαβητής, ο οποίος εξ ορισμού πρέπει να είναι ουδέτερος και να κρατά ίσες αποστάσεις από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύρραξη» προσέθεσε ο Λαλιό.

Το Παρίσι εκτιμά ότι θα μπορούσε να δεχτεί «τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιρανικές αρχές» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, εφόσον η Τεχεράνη αναγνωρίσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η διεθνής κοινότητα στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2012, βάσει της οποίας η εξουσία θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια μεταβατική κυβέρνηση αναγνωρισμένη και από τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο