Απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προτείνει ο ΕΦΕΧ
Την ανάγκη μιας συνολικής και μακρόπνοης λύσης που θα επιτρέψει στον κλάδο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) να συμβάλει άμεσα και ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας οφελώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, Βασίλης Σερέτης, κατά την συμμετοχή του στο Συνέδριο Pharma and Health.
Συμμετέχοντας στην ενότητα «Η αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων: Προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές», ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΧ επισήμανε τις στρεβλώσεις που απορρέουν από το παρόν καθεστώς επιβεβλημένης διατίμησης και αποτελούν τροχοπέδη στην απελευθέρωση φαρμακευτικών επενδύσεων στερώντας από την ελληνική οικονομία σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και επιβαρύνοντας με περιττές δαπάνες το εξασθενημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ειδικότερα, ο κ.Σερέτης επεσήμανε ότι η σταδιακή απελευθέρωση της διατίμησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων στην κατηγορία αυτή θα απελευθερώσει παραγωγικές επενδύσεις από τον κλάδο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διπλασιάζοντας το μέγεθος της αγοράς από τα 260 εκατ. ευρώ σήμερα σε πλέον των 462 εκατ. ευρώ το 2017 και της διαφημιστικής δαπάνης.
Όπως εξήγησε, η απελευθέρωση της διατίμησης της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, η διεύρυνση της λίστας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και η εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά θα επιτρέψει να:
- Δοθούν κίνητρα για αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
- Δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
- Αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Μείωση δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων
- Ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα
- Υπερδιπλασιαστεί η διαφημιστική δαπάνη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα ΜΜΕ
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΧ δήλωσε: «Ο κλάδος των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έχει εξαιρετικές προοπτικές για να συμβάλει ουσιαστικά και βιώσιμα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τον εξορθολογισμό της υγειονομικής δαπάνης, ωστόσο βρίσκεται καθηλωμένος εξαιτίας του υφιστάμενου πλαισίου ρύθμισης που διέπει τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Η απελευθέρωση της διατίμησής τους πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα που αναζητούμε λύσεις στον τομέα της Υγείας και να μην επιτρέψουμε η ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη.»
health.in.gr
- Πες μου τις αγαπημένες σου ταινίες, να σου πω ποιος είσαι
- Ο χάρτης του ΕΝΦΙΑ – Οι πλουσιότερες και οι φτωχότερες περιφέρειες
- Σήμερα η επιχείρηση εξουδετέρωσης της οβίδας που βρέθηκε στην Πεύκη
- Συνταγή: Wrap με χαλούμι και χούμους
- Ο Τραμπ απειλεί «να εξαπολύσει την κόλαση» στο Ιράν που θωρακίζει το νησί Χαργκ – Το Ισραήλ εντείνει τις επιδρομές
- «Αξιωματούχοι του Ιράν που διαπραγματεύονται φοβούνται να το πουν» λέει ο Τραμπ
- Γυμναστική: Το εμπόδιο που μας επηρεάζει όλους αλλά δεν το ξέρουμε
- Άστατος ο καιρός την Πέμπτη – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442