Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων
Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες γα την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ. Με την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου, ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των μαρίνων και μικρών λιμένων από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες γα την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το πρόγραμμα και τα οφέλη του παρουσίασαν την Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης και ο διευθύνων αύμβουλος Γιάννης Εμίρης.
Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, με την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου, ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των μαρίνων και μικρών λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το έργο της αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων εντάσσεται στο έργο «Νηρηίδες» που προβλέπει την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών, 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.
Η διαδικασία αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες:
1) Την ομαδοποιημένη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από τη δημιουργία ομάδων (Clusters) τουριστικών λιμένων, τα οποία θα αποτελούνται από μία Κεντρική Μαρίνα που θα λειτουργεί ως βασικός κόμβος και από αριθμό περιφερειακών τουριστικών λιμένων.
2) Τη στοχευμένη αξιοποίηση μεμονωμένων τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από την εξειδικευμένη αξιοποίηση τεχνικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών συγκεκριμένων τουριστικών λιμένων. Μάλιστα, προβλέπεται η αναβάθμιση κάποιων από αυτών σε μαρίνες για megayachts και σε μαρίνες πολυτέλειας.
Στις 29 Μαρτίου ο πρώτος διαγωνισμός
Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου, αφορά στην ομάδα (Cluster) που περιλαμβάνει ως Κεντρική Μαρίνα τον Άλιμο και ως περιφερειακούς τουριστικούς λιμένες, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση της Ύδρας και του Πόρου αφορά σε τμήματα των λιμένων χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσίες της ακτοπλοΐας.
Θα ακολουθήσουν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα, και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε luxury μαρίνα.
Επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση θα γίνει με μορφή παραχώρησης και μακροχρόνιας μίσθωσης των τουριστικών λιμένων, και όχι πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της μίσθωσης οι τουριστικοί λιμένες επιστρέφουν στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των νέων υποδομών που έχουν υλοποιηθεί από τους επενδυτές.
Η κάθε διαγωνιστική διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει μέση διάρκεια 6-9 μήνες.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ανέφερε: «Στο ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις περισσότερο σαν μοχλό ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες παρά σαν αγοραπωλησία με αυστηρά εισπρακτική οπτική. Μια αποκρατικοποίηση είναι επιτυχημένη μόνο όταν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μόνο όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας, όταν συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ ʽεπέκταση στην προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, τόνισε: «Σήμερα, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού Έργου για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ενός πραγματικά αναπτυξιακού Έργου που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα που έχουν σήμερα οι τουριστικοί λιμένες στη χώρα μας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)



![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442