
Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι οικογένειες με παιδιά και κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας το νέο φορολογικό θα δοθεί το αργότερο σήμερα, Πέμπτη προς διαβούλευση.
Μεγάλοι χαμένοι από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι οικογένειες με παιδιά και κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους.
Παράλληλα, όπως αναφέρει Το Βήμα, καταργούνται φοροαπαλλαγές (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής) που οδηγούν και αυτές σε αύξηση της φορολογίας.
Από τους υπολογισμούς χωρίς τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων προκύπτουν περισσότεροι φόροι εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 11.000 ευρώ και πάνω.
Ορισμένες κατηγορίες οικογενειών με παιδιά ίσως να δουν και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης αν καταφέρουν να «πιάσουν» τα αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση για πρώτη φορά οικογενειακών επιδομάτων.
Μεγάλη φορολογική επιβάρυνση περιμένει ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πιο συγκεκριμένα, για ελεύθερους επαγγελματίες-ατομικές επιχειρήσεις καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Θα υπολογίζεται φόρος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν, επιβαρύνονται τα χαμηλά ενοίκια και ευνοούνται τα υψηλά.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας οι αγρότες θα φορολογηθούν παραπάνω από το 2014 καθώς γι΄αυτούς καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος. Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%.
Μεγάλες κερδισμένες θα είναι οι επιχειρήσεις για τις οποίες η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 40% που είναι σήμερα στο 33% το 2013.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ιράν εκτελεί σχέδιο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για εξάπλωση του πολέμου
- Η νύφη φορούσε Birkenstock – Η πολιτιστική ανατροπή των σανδαλιών που περιγελούσαμε
- Πότε αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Αντρέα Τρινκιέρι
- Τέμπη: Με την παρουσία συγγενών θυμάτων αλλά χωρίς το Δημόσιο, η δίκη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717
- Υγροί κρύσταλλοι από οθόνες και κινητά ανιχνεύονται στα δελφίνια
- Επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη – Στόχος διερχόμενο ΙΧ στη λεωφόρο Μαραθώνος – Βρέθηκαν κάλυκες
- Νέα Αριστερά: Η υποτέλεια του Μητσοτάκη δεν αποτελεί εξωτερική πολιτική
- Γαλλία: Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Κύπρο στα γαλλικά ΜΜΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442