Απαισιοδοξία στη Θεσσαλονίκη για την πορεία της τουριστικής κίνησης
Μπορεί τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές να προοιωνίζονται ένα καλό έτος για τον ελληνικό τουρισμό το 2013, με προβλεπόμενες αφίξεις 17 εκατ. και έσοδα 11 δισ. ευρώ, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτή τη διαφαινόμενη θετική μεταστροφή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, οι διανυκτερεύσεις τουριστών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες στο σύνολο του εφετινού έτους κατά 10%-13%, ενώ περιορισμένα είναι τα περιθώρια αισιοδοξίας για το 2013.
Μπορεί τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές να προοιωνίζονται ένα καλό έτος για τον ελληνικό τουρισμό το 2013, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτή τη διαφαινόμενη θετική μεταστροφή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, οι διανυκτερεύσεις τουριστών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες στο σύνολο του εφετινού έτους κατά 10%-13%, ενώ περιορισμένα είναι τα περιθώρια αισιοδοξίας για το 2013.
Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την 28η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Νοεμβρίου, ο κ. Θωμόπουλος αναφέρθηκε σε διάφορα «αγκάθια» για τον τουρισμό της πόλης, όπως είναι «η άρρωστη εξάρτησή της από την εσωτερική αγορά, σε ποσοστό 75%-80% τα τελευταία 30 χρόνια», που γίνεται ιδιαίτερα ορατή τώρα που οι Έλληνες επισκέπτες εκλείπουν, αλλά και η πλήρης απροθυμία των τουριστικών πρακτόρων να επενδύσουν σε «πακέτα» για την προσέλκυση τουριστών στην πόλη.
Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αδυνατεί να «πουλήσει» τον εαυτό της στις διεθνείς αγορές τουρισμού συνδυάζεται -σε βάρος της- με άλλους αρνητικούς παράγοντες, όπως η παράταση των έργων του μετρό («τρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πόλης είναι αποκλεισμένα επί εξαετία στα εργοτάξια», σημείωσε ο κ.Θωμόπουλος), η αύξηση της μικροεγκληματικότητας («γεμίσαμε πορτοφολάδες») και η κακή της εικόνα (συσσώρευση σκουπιδιών).
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, βάσει πρόσφατων στοιχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η ανοδική ορμή των αφίξεων από Τουρκία παρουσιάζει για πρώτη φορά κάμψη, οι τουρίστες από το Ισραήλ μειώνονται, ενώ ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται μόνο από Ρωσία και Ουκρανία.
Έσοδα 5 δισ. ευρώ από τα κράτη BRIC
Αναφερόμενος γενικά στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, με τις ιδιότητές του ως πρώτου αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε ότι ένα από τα προβλήματα που επείγει να λυθούν είναι αυτό της έκδοσης βίζας.
Όπως είπε, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μεγάλη στροφή τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από κατοίκους Τρίτων χωρών, όπως αυτές της ομάδας BRIC (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), εάν η βίζα εκδιδόταν σε 24 ώρες και τα κέντρα έκδοσής της αυξάνονταν, τότε -σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ- οι τουρίστες από τα συγκεκριμένα κράτη προς τη χώρα μας θα αυξάνονταν κατά 3-5 εκατ. άτομα, και τα τουριστικά έσοδα κατά 5 δισ. ευρώ.
Από τις χώρες BRIC σήμερα «δουλεύεται» συστηματικά μόνο η Ρωσία, πρόσθεσε.
Θετικά μηνύματα από Βρετανία, Γερμανία
Ο ίδιος επισήμανε ότι, αν ληφθούν υπόψη η κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και η γενικότερη αβεβαιότητα, τότε τα 16 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10 δισ. ευρώ, που αναμένονται για το 2012, «πρέπει να θεωρηθούν επιτυχία».
Για δε την επόμενη χρονιά, βάσει και των εκτιμήσεων του ΣΕΤΕ, αναμένονται 17 εκατ. τουρίστες και 11 δισ. ευρώ σοδα, καθώς ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από τη Βρετανία, όπου οι προκρατήσεις, είναι αυξημένες κατά 15%, αλλά και από τη Γερμανία, αν ληφθεί υπόψη ο σχεδιασμός για αύξηση των πτήσεων κατά 10%, σε σχέση με το 2012.
«Πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα και αποφυγή εκτρόπων. Αν τα διασφαλίσουμε όλα αυτά, τότε θα μπορούσαμε να δούμε τον αριθμό των αφίξεων να εκτινάσσεται στα 20 εκατομμύρια, σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Mc Kinsey», πρόσθεσε.