Πολλαπλή Βράβευση της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης
Η εργασία με τίτλο «Υψηλού Κινδύνου Προκαρκινικές Αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και ο ρόλος των HPV-σχετιζόμενων βιοδεικτών στην πρόβλεψη εξέλιξής τους» απέσπασε το 1ο Βραβείο καλύτερης εργασίας, ενώ άλλες τρεις ελληνικές μελέτες απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου.
Η εργασία με τίτλο «Υψηλού Κινδύνου Προκαρκινικές Αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και ο ρόλος των HPV-σχετιζόμενων βιοδεικτών στην πρόβλεψη εξέλιξής τους» και συγγραφείς Κύργιου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Αικατερίνη, Βαλασούλης Γεώργιος, Miranda Cowen, Στασινού Σοφία-Μελίνα, Καρακίτσος Πέτρος, Deidre Lyons, Παρασκευαΐδης Ευάγγελος και The HeCPA study Group, απέσπασε το 1ο Βραβείο καλύτερης εργασίας, ενώ άλλες τρεις ελληνικές μελέτες απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των 10 καλύτερων εργασιών.
Η βραβευθείσα με το 1ο βραβείο εργασία, αφορά την χρήση του πρωτοποριακού συστήματος πρόβλεψης εξατομικευμένου κινδύνου (Scoring System) για καρκινογένεση τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Το εν λόγω σύστημα αποτελεί παγκοσμίως πρωτοποριακή μέθοδο-αλγόριθμο. Έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό την καθοδήγηση-επίβλεψη του Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, Ευάγγελου Παρασκευαΐδη, και της συνεργαζόμενης Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Έρευνας στην Παθολογία Τραχήλου – HeCPA study Group κατά την τελευταία διετία.
Ελληνική Εταιρία Παθολογίας Τραχήλου Και Κολποσκόπησης
Είναι σήμερα γνωστό ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στη μόλυνση από συγκεκριμένους υψηλού κινδύνους υποτύπους της οικογένειας των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων – κονδυλωμάτων (HPV). Ενώ η λοίμωξη κυρίως νεαρών γυναικών από HPV υποτύπους είναι εξαιρετικά συχνή (μπορεί να φτάσει έως και στο 100% γυναικών με ιστορικό 3 διαφορετικών σεξουαλικών σχέσεων), στη συντριπτική πλειοψηφία, (περισσότερο από 90-95%) υπάρχει «αυτόματη» κάθαρση του HPV από τον οργανισμό (χάρη στην ανοσιακή απάντηση αυτού). Σε ένα μικρό ποσοστό, ιδίως όταν η λοίμωξη παραμένει ή προστίθενται λοιμώξεις από άλλους HPV υποτύπους λόγω εναλλαγής σεξουαλικών συντρόφων, ενδέχεται να πυροδοτηθεί η διαδικασία της τραχηλικής καρκινογένεσης. Αυτή είναι πολυετούς διάρκειας και προηγούνται κατά κανόνα οι προκαρκινικές ενδοεπιθηλιακές άλλοιώσεις, οι οποίες εντοπίζονται με τον προληπτικό κυτταρολογικό έλεγχο, το γνωστό τεστ Παπανικολάου. Από το σύνολο των γυναικών στις οποίες θα βρεθεί παθολογικό τεστ Παπ, μόνο ένα μικρό ποσοστό (υπολογίζεται περίπου 25-30%) υπόκεινται σε πραγματικό κίνδυνο επιδείνωσης ή και εξέλιξης της διαδικασίας της τραχηλικής καρκινογένεσης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 70-75%) δεν πρόκειται να εξελιχθεί και θα υποστρέψει αυτωμάτως-από μόνο του, αργά ή γρήγορα, χάρη στη φυσική ανοσιακή απάντηση του οργανισμού.
Ο αναφερθείς πρωτοποριακός αλγόριθμος (Scoring System), με την ενσωμάτωση επιδημιολογικών και άλλων πληροφοριών από το ιστορικό και τις συνήθειες κάθε μιας γυναίκας ξεχωριστά, αλλά κυρίως με το σύνολο των HPV-σχετιζόμενων βιοδεικτών μπορεί να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια ποίες γυναίκες κινδυνεύουν για επιδείνωση και ποίες όχι.
Ο ερευνητικός αυτός άξονας έχει ξεκινήσει από τετραετίας περίπου από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί ως συνεργαζόμενα κέντρα και όλες οι Πανεπιστημιακές Γυναικολογικές Κλινικές της χώρας.
Στην ερευνητική ομάδα έχουν δε πρόσφατα ενταχθεί και παγκοσμίας εμβέλειας αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού κυρίως στη Μ.Βρετανία (Imperial College – Hammersmith Hospital, London, Manchester, Newcastle – UK Gynaecological Cancer Centres – , Israel κ.τ.λ.).
Αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού άξονα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευθεί σε περισσότερα από 25 διεθνή ιατρικά περιοδικά και έχουν βραβευθεί σε διάφορα διεθνή αλλά και ελληνικά συνέδρια.
Ξένη δημοσίευση
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
- Κέιτ Χάντσον: Η αντίδραση της όταν μαθαίνει την υποψηφιότητα της στα Όσκαρ μαζί με τη μητέρα της Γκόλντι Χον
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442