Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν κρυφά κρατούμενους από φυλακή στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτει δημοσίευμα
Η Ουάσινγκτον απελευθερώνει μυστικά κρατούμενους από στρατιωτική φυλακή στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.
Η Ουάσινγκτον απελευθερώνει μυστικά κρατούμενους από στρατιωτική φυλακή στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.
Το πρόγραμμα «στρατηγικής απελευθέρωσης» επέτρεψε σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία αρκετά χρόνια να χρησιμοποιούν τους κρατούμενους ως μέσο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μειωθεί η βία σε ταραχώδεις επαρχίες, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.
Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν είναι πρώην μαχητές που σύμφωνα με το νόμο, δεν προβλεπόταν να απελευθερωθούν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πρώην μαχητές καλούνται να δεσμευτούν ότι θα αποκηρύξουν τη βία.
Η εφημερίδα έγραψε ότι οι κινήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι κομβικής σημασίας για την στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν της κυβέρνησης Ομπάμα.
Οι προσπάθειες αυτές έχουν αποφέρει μικρή -αν όχι καμία- πρόοδο τα τελευταία χρόνια.
Σε αντίθεση με το Γκουαντάναμο, η απελευθέρωση κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της Παρουάν δεν απαιτεί την έγκριση από το Κογκρέσο και μπορεί να γίνει μυστικά, έγραψε η Post.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πόσοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν με βάση το πρόγραμμα αυτό, παρότι είπαν ότι τέτοιες υποθέσεις είναι σχετικώς σπάνιες. Το πρόγραμμα υφίσταται επί αρκετά χρόνια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν αν εκείνοι που απελευθερώθηκαν ανέλαβαν ένοπλη δράση κατά των αμερικανικών και των αφγανικών στρατευμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ο Νικολάς Μαδούρο ως «ταξιτζής» δηλώνει έτοιμος για να συζητήσει με τις ΗΠΑ για πετρέλαιο και ανάπτυξη
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)












































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442