Στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ η απόφαση για τις υποψηφιότητες
Ολοκληρώθηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, με την τελική απόφαση για το θέμα του αριθμού των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος να παραπέμπεται στη Εθνικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, καθώς μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να κατέθεσε κείμενο με πολύ περισσότερες από τις υπογραφές που απαιτούνται βάσει του Καταστατικού. Ο Χρήστος Παπουτσής, όπως και ο Στέφανος Τζουμάκας, επιμένουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει πολιτική απόφαση για το εάν θα υπάρξει μία ή περισσότερες υποψηφιότητες, ανεξάρτητα από υπογραφές.
Ολοκληρώθηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, με την τελική απόφαση για το θέμα του αριθμού των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος να παραπέμπεται στη Εθνικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, καθώς μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να κατέθεσε κείμενο με πολύ περισσότερες από τις υπογραφές που απαιτούνται βάσει του Καταστατικού.
Ο Χρήστος Παπουτσής, που φέρεται να έχει καταθέσει κείμενο υποψηφιότητας με μόνο τη δική του υπογραφή, επιμένει ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει πολιτική απόφαση για το εάν θα υπάρξει μία ή περισσότερες υποψηφιότητες, ανεξάρτητα από υπογραφές.
Έτσι, το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να λάβει πολιτική απόφαση τόσο για την υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή, όσο και του Στέφανου Τζουμάκα.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι -μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φέρεται να έχει συγκεντρώσει 189 υπογραφές- που επιμένουν να τηρηθεί το καταστατικό, δηλαδή υποψήφιος να είναι όποιος συγκεντρώνει το ένα τέταρτο των υπογραφών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης, δήλωσε νωρίτερα ότι η μόνη υποψηφιότητα που πληρεί τις προϋποθέσεις, είναι αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Προσερχόμενος στη Συνδιάσκεψη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος (όπως νωρίτερα η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) εξέφρασε την υποστήριξη του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τάχθηκε υπέρ της τήρησης του Καταστατικού του κόμματος στο θέμα των υπογραφών των υποψηφίων.
Υπέρ της εφαρμογής του Καταστατικού σε ό,τι αφορά τη συλλογή υπογραφών τάχθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Αυτοί που σήμερα λένε να μην το τηρήσουμε και να παρθεί πολιτική απόφαση είναι εκείνοι που στο παρελθόν ψήφισαν το συγκεκριμένο καταστατικό» είπε ο κ. Σκανδαλίδης στο Βήμα 99,5.
Η Συνδιάσκεψη έληξε με την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του Κινήματος και των εισηγήσεων του απολογισμού, του Παντελή Οικονόμου, και του προγράμματος, του Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ η πρόταση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου να γίνει παράλληλα με την εκλογή του προέδρου και κομματικό δημοψήφισμα, παραπέμφθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος ενόψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου. Ο ίδιος ανέφερε ότι εν όψει και των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδιατάξει και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του, να δείξει ότι έχει πάρει τα μηνύματα και έχει μάθει από τα λάθη του.
Για «ευρύτατο κοινό τόπο» και «πραγματικό σύμφωνο ενότητας και νίκης» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Παντελής Οικονόμου, κάνοντας σύντομο απολογισμό των τοποθετήσεων, που ακούστηκαν από την έναρξη των εργασιών στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε επί της διαδικασίας ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν και προφορικά και γραπτά θα αξιολογηθούν από το Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν υπόψη της νέας ηγεσίας και να αποτελέσουν τις βασικές προγραμματικές θέσεις του Κινήματος.
Ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η πολιτική τάξη της χώρας να δώσει το παράδειγμα της αυτοθυσίας, σταματώντας τις οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα, πρότεινε να μη λαμβάνει κανείς, που μισθοδοτείται από το δημόσιο -ξεκινώντας από τους βουλευτές- πάνω από 2.500 ευρώ.
«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε τις χθεσινές ομιλίες των κ.κ. Βενιζέλου και Παπουτσή, η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.
Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, και πρόσθεσε ότι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η παράταξη αποκτά ηγέτη με κύρος, ικανότητες και πολιτικό βάρος να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.
«Η ‘συγγνώμη’ και το ‘ευχαριστώ’ προς τον λαό, που ακούστηκε χθες από τον Ευ. Βενιζέλο, αποτελεί αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του» ανέφερε ο Δημήτρης Λιντζέρης. Η εκλογή νέας ηγεσίας είναι βασική, αν και όχι μοναδική, προϋπόθεση για την ανάταξη του κόμματος, πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442