Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Από το Home Cinema στις Home Made Λιχουδιές…

Από το Home Cinema στις Home Made Λιχουδιές…

Είναι γεγονός πως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι σήμερα δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο τον τρόπο ψυχαγωγίας τους. Οι νέοι και γενικώς οι παρέες ανακαλύπτουν ξανά, εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης και μαζί με αυτούς, αξίες που είχαν παραγκωνιστεί λόγω των καθιερωμένων –εύκολων και πιο εμπορικών- τρόπων ψυχαγωγίας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και οι […]

Είναι γεγονός πως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι σήμερα δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο τον τρόπο ψυχαγωγίας τους.
Οι νέοι και γενικώς οι παρέες ανακαλύπτουν ξανά, εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης και μαζί με αυτούς, αξίες που είχαν παραγκωνιστεί λόγω των καθιερωμένων –εύκολων και πιο εμπορικών- τρόπων ψυχαγωγίας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και οι «Σπιτικές Προβολές ταινιών». Τον τελευταίο χρόνο συναντάει κανείς όλο και περισσότερες παρέες να συγκεντρώνονται σε φιλικά σπίτια για, το καθιερωμένο πια, «Σπιτικό Σινεμά».

Σπιτικές προβολές ταινιών σημαίνει άραγε και σπιτικές λιχουδιές; Όχι απαραίτητα, αλλά σίγουρα χαρίζουν μια ιδιαίτερη νότα στις σινεφίλ βραδιές.

Η επιλογή του μενού είναι… μεγάλη υπόθεση! Σε μερικούς έχει τόση σημασία σχεδόν όση και ο τίτλος της ταινίας που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν.

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι που εκμεταλλεύονται την περίσταση για να ετοιμάσουν εδέσματα, καλλιεργώντας και αναδεικνύοντας τις μαγειρικές τους ικανότητες. Αρπάζουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν-εκτελέσουν νέες συνταγές, αλλά και να πειραματιστούν, λαμβάνοντας στο τέλος την άμεση γνώμη –ίσως και κριτική- της παρέας.

Το φάσμα των home made εδεσμάτων (πειρασμών και πειραματισμών), που χαίρει ευρείας αποδοχής, κυμαίνεται από το αλμυρό στο γλυκό και –συνήθως- από το υγιεινό στο οικονομικό.

Από τα καθιερωμένα και all time classics ποπ-κορν με βούτυρο ή ελαιόλαδο, με αλάτι ή με ζάχαρη, στις σπιτικές πίτσες, vegetarian ή μη, έως και τις παραδοσιακές πίτες.

Το μενού μπορεί να είναι και εποχικό περιλαμβάνοντας από δροσερές σαλάτες έως και σπιτικά παγωτά, τα οποία αποδεικνύονται ως ιδανικές προτάσεις για ατο θέρος, ενώ το χειμώνα μπορεί κανείς να συναντήσει από φοντύ τυριών, ή ψητά κάστανα έως και τις κλασικές καρυδόπιτες.

Η επιλογή του μενού εξαρτάται από το χρόνο, τη διάθεση και το πορτοφόλι της εκάστοτε παρέας. Όσοι διαθέτουν φαντασία δε, μπορούν να προσαρμόσουν το μενού στο θέμα της ταινίας ή και στη χώρα στην οποία εξελίσσεται η υπόθεση. Εκεί, θα γευτεί κανείς από γαμοπίλαφο (απαιτείται και μια δώσει χιούμορ και τόλμης στην παρέα) έως και κεσαντίγιες, τάπας και χούμος.

Το Home Cinema in.gr εστιάζει στην «κοιλιά του θεατή» και σας προτείνει μερικά εύκολα και οικονομικά τιπς:

Ψητά Κάστανα
Αφού τα χαράξετε προσεκτικά με ένα μαχαίρι (για να μην σκάσουν), τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 15 – 25 λεπτά. Τα γυρίζετε με μια τσιμπίδα ώστε να ψηθούν καλά κα από τις δύο πλευρές. Τέλος, αφού ψηθούν (δηλ. πάρουν χρώμα και μαλακώσουν) μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε και να τα σερβίρετε.
Για όσους έχουν τη δυνατότητα να τα ψήσουν στο τζάκι, μπορούν, αφού τα χαράξουν και από τις δύο πλευρές με ένα μαχαιράκι, να τα τοποθετήσουν σε μια σχάρα η οποία με τη σειριά της θα τοποθετηθεί πάνω από τα «έτοιμα» κάρβουνα. Φροντίστε και εδώ να τα γυρίζετε με μια τσιμπίδα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Ξεφλουδίστε τα και είναι έτοιμα!
Υπολογίστε περίπου 1 κιλό για 7 άτομα (2 με 3 κάστανα το άτομο, αναλόγως το μέγεθος του κάστανου).

Αλμυρά σπιτικά ποκ-κορν με ελαιόλαδο
Τοποθετήστε μισό φλιτζάνι καλαμπόκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, (προσοχή: η κατσαρόλα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, αφού τα ποπ-κορν αυξάνουν κατά πολύ το μέγεθός τους όταν ψηθούν) και προσθέστε το ελαιόλαδο έως ότου σκεπαστεί ο πάτος της κατσαρόλας. Τοποθετήστε την κατσαρόλα πάνω από το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία αρχικά, ενώ μετά από 2-3 λεπτά χαμηλώστε τη και αφήστε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακινούμε την κατσαρόλα συχνά, χωρίς να σηκώσουμε το καπάκι. Καλό είναι να έχουμε μια πετσέτα, για να μην «ζεματιστούμε» όταν αυξηθούν οι θερμοκρασίες. Δεν θα αργήσετε να ακούσετε τα πρώτα ποπ-κορν να σκάνε –σε αυτή τη φάση μην σηκώσετε το καπάκι, γιατί θα αρχίσουν να πετάγονται έξω από την κατσαρόλα. Λίγο πριν σταματήσουν να σκάνε τα ποπ-κορν απομακρύνεται την κατσαρόλα – από το μάτι- και αφήστε την για μισό λεπτό ακόμη με το καπάκι -μην ξεχάσετε να κλείσετε το μάτι. Αδειάστε όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ και αλατίστε ανακινώντας το συνεχώς, ώστε να αλατιστεί ομοιόμορφα. Η ποσότητα (μισό φλιτζάνι ) αρκεί περίπου για 4 άτομα.

Φοντύ σοκολάτας με μπανάνα με τριμμένα φουντούκια
Το απόλυτο παρείστικο επιδόρπιο! Θα χρειαστείτε το κλασικό σκεύος για φοντύ.
Λιώστε σε μπεν μαρί. 500 γρ. κουβερτούρας μαζί με 1 κουταλιά βούτυρο.
Προθερμάνετε το ειδικό σκεύος για φοντύ και τοποθετούμε τη λιωμένη σοκολάτα στο σκεύος. Σταδιακά προσθέστε 120 γρ. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση πλήρης), μαζί με 2 κουταλιές του γλυκού κονιάκ.
Κόψτε σε χοντρές φέτες 4 μπανάνες και τοποθετήστε τες σε ένα πιατάκι κοντά στο σκεύος για φοντύ μαζί με πιρουνάκια.
Σε ένα άλλο μπολ τοποθετήστε τα τριμμένα φουντουκιά. Η εκτέλεση είναι απλή: με ένα πιρουνάκι παίρνεται ένα κομμάτι μπανάνας και αφού το βουτήξετε στη σοκολάτα το βουτάτε στο μπολ με τα τριμμένα φουντούκια
Τιπς:
1ο Μπορείτε να αρωματίσετε το μείγμα σας ξύνοντας λίγο πορτοκάλι πάνω.
2ο Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τη θερμοκρασία του σκεύους να είναι πάντα σταθερή, ώστε να διατηρείται το μείγμα λιωμένο, χωρίς να καίγεται. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα.
3. Εναλλακτικά την άνοιξη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρες φράουλες χωρίς το κοτσάνι τους.

Πείτε μας τις δικές σας απόψεις περί «Σπιτικών Προβολών» και μοιρασθείτε μαζί μας τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις προτάσεις σας.


Χριστίνα Φωτιάδη
Home Cinema in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο