Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Άμεση λήψη μέτρων για το έλλειμμα ζητά η Κομισιόν από την Ιταλία

Άμεση λήψη μέτρων για το έλλειμμα ζητά η Κομισιόν από την Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ιταλία να προχωρήσει πιο γρήγορα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση του ελλείμματος και να τονωθεί η ανάπτυξη, επισημαίνεται σε έκθεση που επέδωσε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ιταλία να προχωρήσει πιο γρήγορα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση του ελλείμματος και να τονωθεί η ανάπτυξη, επισημαίνεται σε έκθεση που επέδωσε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και επίσης για να τονωθεί εκ νέου η ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε έπειτα από επιθεώρηση των Βρυξελλών στη χώρα.

Η έκθεση αυτή, της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup της Τρίτης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, η δέσμη οικονομικών μέτρων που πρόκειται να παρουσιαστεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, πρόκειται πιθανότατα να φθάσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 15 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται η εκ νέου επιβολή του φόρου ακινήτων με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ουσιαστικές περικοπές στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης.

Εντωμεταξύ, την Τρίτη ορκίστηκαν οι 25 υφυπουργοί της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Σε ομιλία του στη πλήρη πλέον σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αν καταφέρουμε να κάνουμε καλή δουλειά, θα βοηθήσουμε την Ιταλία να ξεπεράσει μια δύσκολη φάση.

» Άσκησα την προσωπική μου επιρροή σε αρκετούς υφυπουργούς για να τους πείσω να δεχθούν την πρόταση, παρά το ότι πρόκειται να μειωθούν αισθητά οι αποδοχές τους», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «θα εγγυηθούμε απόλυτη διαφάνεια, για το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, όποιος κάνει αναφορά σε τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, πρέπει είναι πολύ προσεκτικός». Υπενθύμισε δε στους υφυπουργούς του ότι «η κυβέρνηση στηρίζεται από κόμματα που, έως τώρα, συγκρούονταν συνεχώς. Αυτή η προσπάθεια, λοιπόν, των πολιτικών δυνάμεων να παράσχουν στήριξη στην κυβερνητική ομάδα χωρίς απευθείας αντιπαραθέσεις δεν μπορεί παρά να κριθεί θετικά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο