Επιτακτική ανάγκη να κρατήσει η Ιταλία την πρόσβαση στις αγορές, προειδοποιεί η Fitch
Με υποβάθμιση απειλεί η Fitch την Ιταλία σε περίπτωση που δεν διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές -κρίνοντας μάλιστα πως η χώρα «βρίσκεται, πιθανότατα, ήδη σε ύφεση». Ο οίκος υποστηρίζει ωστόσο πως εάν η νέα κυβέρνηση Μόντι «κάνει την έκπληξη», η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από ευρωπαϊκή στήριξη «και με παρέμβαση της ΕΚΤ», θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να οδηγήσει τα spread της ξανά σε βιώσιμα επίπεδα.
Με υποβάθμιση απειλεί η Fitch την Ιταλία σε περίπτωση που δεν διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές -κρίνοντας μάλιστα πως η χώρα «βρίσκεται, πιθανότατα, ήδη σε ύφεση».
Ο οίκος υποστηρίζει ωστόσο πως εάν η νέα κυβέρνηση Μόντι «κάνει την έκπληξη», η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από ευρωπαϊκή στήριξη «και με παρέμβαση της ΕΚΤ», θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να οδηγήσει τα spread της ξανά σε βιώσιμα επίπεδα.
Σε σημείωμά της, όπως μεταδίδει το Marketwatch, η Fitch σημειώνει πως θεωρεί επιτακτική ανάγκη το να μην αποκειστεί η Ρώμη από τις αγορές, δεδομένης της επικείμενης ωρίμανσης χρέους ύψους 193 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Η αξιολόγηση της Ιταλίας, σημειώνει ο οίκος, βασίζεται στη δυνατότητα της Ιταλίας να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές. Η αξιολόγησή της θα μειωθεί σε περίπτωση που χαθεί αυτή η δυνατότητα, συνεχίζει η Fitch -σενάριο όμως που δεν θεωρείται το πιθανότερο, τονίζει ο οίκος.
Η Fitch θεωρεί επίσης πως η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μόντι θα αποδειχθεί αξιόπιστη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας όμως πως χρειάζεται στήριξη από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή -και αναφέροντας ρητά πως σε αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται παρέβαση της ΕΚΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442