
Για «κούρεμα» μέχρι 60% και EFSF ισχύος 1 τρισ. ευρώ κάνει λόγο η Μέρκελ
Σε «δύναμη πυρός» του EFSF που θα φτάνει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ. ευρώ στοχεύει το Βερολίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος στα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της ψηφοφορίας για το θέμα στη γερμανική Βουλή την Τετάρτη. Η καγκελάριος φέρεται επίσης να εκτιμά, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, πως το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 60%.
Σε «δύναμη πυρός» του EFSF που θα φτάνει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ. ευρώ στοχεύει το Βερολίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος στα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της ψηφοφορίας για το θέμα στη γερμανική Βουλή την Τετάρτη.
Η καγκελάριος φέρεται επίσης να εκτιμά, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της αντιπολίτευσης που επικαλείται το Reuters, πως το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 60%.
Ο Γιούεργκεν Τρίττιν, βουλευτής των Πρασίνων που συμμετείχε στην ενημέρωση που έκανε η Μέρκελ στην αντιπολίτευση για τη Σύνοδο της Κυριακής, είπε στους δημοσιογράφους πως η καγκελάριος προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής σε «πάνω από 50% και κάτω από 60%».
Όσον αφορά δε το δεύτερο στήριξης στην Ελλάδα, οι αποφάσεις, σύμφωνα με τον Πράσινο βουλευτή, αναμένονται τον Δεκέμβριο.
Οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (Σοσιαλδημοκράτες) και Τζεμ Οζντεμίρ (Πράσινοι) ανέφεραν πως η καγκελάριος τους ενημέρωσε επίσης ότι στόχος είναι η ισχύς του EFSF να αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ.
Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων, που θα περιλαμβάνουν εγγύηση των ομολόγων που εκδίδουν χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιθανή διεύρυνση της συνεργασίας του με ξένους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ.
H ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Μπούντεσταγκ θα γίνει την Τετάρτη, και αναμένεται να περάσει με σχετική άνεση ώστε η Μέρκελ να πάει αργότερα στις Βρυξέλλες με μία ισχυρή εντολή.
Θεωρητικά, θα επαρκούσε η διαπραγματευτική πρόταση να περάσει μόνο από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Το ίδιο το κυβερνών κόμμα όμως ζήτησε η πρόταση να τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας ώστε, όπως είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, «η καγκελάριος να έχει ευρεία στήριξη στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
- Έριξε… βόμβα ο Αντετοκούνμπο: «Δεν ξέρω αν θα ολοκληρώσω τη σεζόν στους Μπακς»
- Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Γάλλων βλέπει τις ΗΠΑ του Τραμπ ως στρατιωτική απειλή για τη χώρα
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Α’)
- Μανέ: Το μεγαλείο δεν μετριέται από αυτά που έχει κανείς, αλλά από αυτά που δίνει (vids+pics)
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: «Κλειδί» για τις έρευνες ο σπασμένος σύνδεσμος στις ράγες – Στους 40 οι νεκροί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442