Ίδρυση συμβουλίου σταθερότητας και stress test ανταγωνιστικότητας ζητά το Βερολίνο
Την ίδρυση ενός νέου συμβουλίου σταθερότητας στην ευρωζώνη, που θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυτόματα κυρώσεις στα κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ένωσης, χωρίς να αντιμετωπίζει την «απειλή» πολιτικών πιέσεων, ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Πρότεινε ακόμη τα κράτη-μέλη να υφίστανται τεστ ανταγωνιστικότητας για να καθησυχαστούν οι αγορές μακροπρόθεσμα, και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει οι 17 χώρες της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν διάταξη για το όριο του χρέους στα Συντάγματά τους.
Την ίδρυση ενός νέου συμβουλίου σταθερότητας στην ευρωζώνη, ζήτησε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ.
Το συμβούλιο αυτό θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει αυτόματα κυρώσεις σε κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της νομισματικής ένωσης, χωρίς να αντιμετωπίζει την «απειλή» πολιτικών πιέσεων δήλωσε ο Ρέσλερ σε δημοσιογράφους.
Ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε ακόμη να υπάρξει μια διαδικασία, ώστε να γίνονται έλεγχοι αντοχής (stress tests) με τους οποίους θα αποτιμάται η ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των μέτρων για να καθησυχαστούν οι αγορές μακροπρόθεσμα.
Τα κράτη-μέλη θα υφίστανται για παράδειγμα τεστ ανταγωνιστικότητας σε θέματα όπως η ευελιξία των αγορών εργασίας τους.
Ακόμη ο κ. Ρέσλερ υποστήριξε ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει παράλληλα να συμπεριλάβουν διάταξη για το όριο του χρέους στα Συντάγματά τους.
«Αυτό θα έστελνε ένα καλό, ισχυρό μήνυμα στις αγορές», τόνισε.