Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν ο πρωθυπουργός και το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας

Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν ο πρωθυπουργός και το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και τα βασιλικό ζεύγος της χώρας, μετέβησαν το Σάββατο σε ξενοδοχείο του νησιού Ουτόγια, όπου παραμένουν όσοι γλίτωσαν από τη μανία του δολοφόνου, καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων. Ο δράστης, 32χρονος Νορβηγός, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί επισήμως, σκότωσε τουλάχιστον 84 ανθρώπους στο νησί Ουτόγια, ενώ ενοχοποιείται και για την έκρηξη στο Όσλο, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο επτά άτομα.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και τα βασιλικό ζεύγος της χώρας, μετέβησαν το Σάββατο σε ξενοδοχείο του νησιού Ουτόγια, όπου παραμένουν όσοι γλίτωσαν από τη μανία του δολοφόνου, καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων. Ο δράστης, 32χρονος Νορβηγός το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί επισήμως, σκότωσε τουλάχιστον 84 ανθρώπους στο νησί Ουτόγια, ενώ ενοχοποιείται και για την έκρηξη στο Όσλο, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο επτά άτομα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζόντων, ο δράστης κυνηγούσε και πυροβολούσε τα θύματά του επί μία ώρα. Εκείνη την ώρα στο νησί Ουτόγια βρισκόταν σε εξέλιξη συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης το όνομα του δράστη είναι Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Το πρωί του Σαββάτου η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε άνδρα, ο οποίος είχε στην τσέπη του μαχαίρι, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, που γλίτωσαν από την φονική επίθεση. Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του «επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής».

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός.

Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό αυτό.

Παράλληλα εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Νορβηγός που συνελήφθη ως ύποπτος για την έκρηξη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και για την επίθεση στο Ουτόγια είχε αγοράσει έξι τόνους λιπάσματος το Μάιο. Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε από τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ως Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, είχε κάνει την παραγγελία αυτή μέσω της εταιρείας του, διευκρίνισε η εταιρεία λιπασμάτων.

Ο 32χρονος ύποπτος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις στο Ουτόγια, δυτικά του Όσλο, μετά την επίθεσή του στο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Ο απολογισμός των 84 νεκρών της επίθεσης στο Ουτόγια μπορεί να αυξηθεί καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά θύματα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Ρότζερ Άντρεσεν.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο συνέδριο, ο ύποπτος φέρεται ότι πυροδότησε βόμβα στο κεντρικό Όσλο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία. Ούτε αυτός ο απολογισμός είναι οριστικός, σύμφωνα με τον Άντρεσεν.

Παράλληλα η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Οτόγια που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Ουτόγια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο