Παραμένουν οι συστημικοί κίνδυνοι στην οικονομία της Ισπανίας, εκτιμά το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» για την ισπανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το μεταρρυθμιστικό έργο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση είναι ατελές και ότι είναι αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» για την ισπανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το μεταρρυθμιστικό έργο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση είναι ατελές και ότι είναι αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα.
«Το έργο της αποκατάστασης της οικονομίας είναι ελλιπές και οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί», αναφέρει το ΔΝΤ στα προκαταρκτικά συμπεράσματα μιας αποστολής αξιολόγησης στην Ισπανία.
Το Ταμείο αναγνωρίζει πάντως ότι «η πολιτική απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις της Ισπανίας κατά το παρελθόν έτος υπήρξε σθεναρή και ευρεία και συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών».
«Αυτή η βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών που ακολούθησε ήταν καθοριστική όχι μόνο για την Ισπανία αλλά επίσης, δεδομένου του συστημικού μεγέθους της Ισπανίας, και για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει το ΔΝΤ.
Ωστόσο, «οι κίνδυνοι των καθοδικών τάσεων (στο χρηματιστήριο) κυριαρχούν», με βραχυπρόθεσμα μια πιθανή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, και μακροπρόθεσμα μια ανάπτυξη που παραμένει χαμηλή και μια ανεργία υψηλή.
«Για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των μεσοπρόθεσμων ελλειμμάτων, θα χρειαστούν οπωσδήποτε συμπληρωματικά μέτρα», εκτιμά το Ταμείο.
Η Ισπανία, η οποία επλήγη από την κρίση και το σπάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων, αγωνίζεται να πετύχει και πάλι ανάπτυξη: μετά από μια απότομη μείωση του ΑΕΠ της το 2009, κατά 3,7%, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το 2010 (-0,1%). Κατά το πρώτο τρίμηνο, η ισπανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,3%, εξαρτώμενη μόνο από τις εξαγωγές, ενώ η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σε μέτρια επίπεδα.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011, και στο 3% το 2013, μετά από το 9,24% το 2010.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.