Επιταχύνεται η πώληση του ΟΠΑΠ για την είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ
Στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του 2011 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ενδίδοντας στις πιέσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Με βάσει το κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη (11,40 ευρώ) η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ. Πάντως, στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν το τίμημα πώλησης του ΟΠΑΠ να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση ούτε το τίμημα αυτό θεωρείται ικανοποιητικό από στελέχη της αγοράς, καθώς μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ.
Στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του 2011 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ενδίδοντας στις πιέσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Με βάσει το κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη (11,40 ευρώ) η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η επιμονή της τρόικας για μια αποκρατικοποίηση ορόσημο που θα καταδεικνύει τη βούληση της Ελλάδος για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων είχε εκδηλωθεί στη 48ωρη επίσκεψη του κλιμακίου στις αρχές Απριλίου. Τότε η κυβέρνηση είχε απορρίψει την επιλογή αυτή, υποστηρίζοντας πως η πώληση του ΟΠΑΠ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων και ως εκ τούτου θα απαιτούσε πρόσθετο χρόνο.
Το ισχυρό αντεπιχείρημα που έθετε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι ο ΟΠΑΠ έπρεπε να ενισχυθεί με τα VLT’s (βιντεολόττο) ή ακόμη και με ιντερνετική άδεια προτού πωληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο με υψηλότερο τίμημα. Ωστόσο, υπό το βάρος της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης το υπουργείο Οικονομικών εναρμονίσθηκε με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πάντως, στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν το τίμημα πώλησης του ΟΠΑΠ να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εάν τρέξουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι διαδικασίες προικοδότησης του Οργανισμού με τις άδειες βιντεολόττο και ιντερνετικού στοιχηματισμού.
Σε κάθε περίπτωση ούτε το τίμημα αυτό θεωρείται ικανοποιητικό από στελέχη της αγοράς, με χρηματιστηριακούς αναλυτές να σημειώνουν πως μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ.
Από μερίσματα το Δημόσιο εισέπραξε 158 εκατ. ευρώ, από το φόρο εισοδήματος 228 εκατ. ευρώ, από την έκτακτη εισφορά 98 εκατ. ευρώ, από φορολογικές διαφορές 24,6 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ 50 εκατ. ευρώ, από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων 10,6 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση μερισμάτων 65,3 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ το Δημόσιο εισέπραξε 47,4 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα – «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας»
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]
- Βεζένκοφ: «Όταν κερδίζεις τον Παναθηναϊκό παίρνεις έξτρα ώθηση»
- Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2026: Θρίαμβος για τη Συναισθηματική Αξία του Τρίερ – Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ
- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτίθεται να καταψηφίσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ ελέω Γροιλανδίας
- Λούδης: «Για αυτό η Ελλάδα είναι το πρώτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-136x85.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442