Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αιματοκυλίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το καθεστώς της Συρίας

Αιματοκυλίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το καθεστώς της Συρίας

Στους δρόμους όλης της Συρίας ξεχύθηκαν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά του πλήθους, σκοτώνοντας κατά πληροφορίες 40 ανθρώπους -ανάμεσά τους και ανήλικοι- και τραυματίζοντας δεκάδες. Από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 850 πολίτες σε συγκρούσεις και επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στους δρόμους όλης της Συρίας ξεχύθηκαν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές μετά την προσευχή της Παρασκευής με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά του πλήθους, σκοτώνοντας κατά πληροφορίες 40 ανθρώπους -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο έφηβους- και τραυματίζοντας δεκάδες. Από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 850 πολίτες σε συγκρούσεις και επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας αιματοκύλισαν τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Χομς, μία από τις πόλεις-προπύργια του αντικυβερνητικού κινήματος.

Τουλάχιστον 11 πολίτες, ανάμεσά τους ένα παιδί 8 ετών και ένας έφηβος 16 ετών, έπεσαν νεκροί από σφαίρες στη Χομς.

Άλλοι 10 πολίτες μεταξύ τους και ένας έφηβος σκοτώθηκαν, σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, στην περιοχή Μάαρετ αλ Νάαμαν, κοντά στην πόλη Ίντλιμπ στη δυτική Συρία

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντεράα, ένας στην Ντεράγια, προάστιο της Δαμασκού, και τρεις ακόμη στη Λαττάκεια, το κεντρικό λιμάνι της χώρας.

Στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς, στην οποία είχε εισβάλει στις αρχές Μαΐου ο στρατός για να καταστείλει την εξέγερση, φέρεται να πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωση από τότε που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης πριν από εννέα εβδομάδες.

Στα περίχωρα του Χαλέπι, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία και κατοικείται κυρίως από Κούρδους, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φώναζαν «όχι στη βία, ναι στο διάλογο» και «δεν είμαστε ούτε ισλαμιστές, ούτε σαλαφιστές, θέλουμε ελευθερία».

Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις στις πόλεις Μπανιάς, Λαττάκεια, Χάμα, Καμισλί, Χομς, αλλά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές, αψηφώντας την έντονη παρουσία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν παραταχθεί στους δρόμους σε μία προσπάθεια να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κυρώσεις κατά της Συρίας

Η διεθνής κατακραυγή κατά του συριακού καθεστώτος διογκώνεται με τη Δύση να περνά πλέον στο επίπεδο των κυρώσεων.

Στις αρχές της εβδομάδας οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Συρία που στρέφονται συγκεκριμένα κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ, καλώντας τον Σύρο πρόεδρο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να φύγει.

Εν τω μεταξύ, πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων λόγω της «συνεχιζόμενης και αυξανόμενης καταπίεσης στη Συρία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο