Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ισλαμιστές του Καυκάσου «δείχνουν» οι Αρχές για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Ισλαμιστές του Καυκάσου «δείχνουν» οι Αρχές για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Μέλη μιας ισλαμιστικής οργάνωσης στον βόρειο Καύκασο υποπτεύονται οι ρωσικές Αρχές ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ντομοτέτοβο στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 άτομα. Οι Αρχές εξετάζουν δέκα άτομα, ενώ θεωρούν ότι ο Ρώσος Βίταλι Ραζντομπούντκο ήταν αυτός που είτε οργάνωσε, είτε πραγματοποίησε την επίθεση.

Μέλη μιας ισλαμιστικής οργάνωσης στον βόρειο Καύκασο υποπτεύονται οι ρωσικές Αρχές ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ντομοτέτοβο στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 άτομα. Οι Αρχές εξετάζουν δέκα άτομα, ενώ θεωρούν ότι ο Ρώσος Βίταλι Ραζντομπούντκο ήταν αυτός που είτε οργάνωσε, είτε πραγματοποίησε την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Kommersant, από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχει προκύψει ότι ο Β.Ραζντομπούντκο, μέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης Nogai Jamaat στην περιοχή της Σταυρούπολης στον Καύκασο, μπορεί να είναι ο υποκινητής της επίθεσης στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι Αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε δέκα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση.

Ευθύνες σε ισλαμιστές που δρουν στο βόρειο Καύκασο επιρρίπτει και ο ηγέτης της Ινγκουσετίας Γιούνους-Μπεκ Γιεφκούροφ. Κατονόμασε ωστόσο στους δημοσιογράφους τον Ντόκου Ουμάροφ, έναν Τσέτσένο ηγέτη ομάδας ενόπλων που αυτοαποκαλείται «εμίρης του Καυκάσου».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

Την Τετάρτη δημοσιεύματα ανέφεραν πως αρχικά είχε σχεδιαστεί τρομοκρατική επίθεση στην ρωσική πρωτεύουσα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο, λόγω λάθους, η βόμβα εξερράγη τελικά στα περίχωρα της Μόσχας. Την έκρηξη ακολούθησε η σύλληψη μιας γυναίκας, η οποία θεωρείται ότι είχε επαφές με τον Β.Ραζντομπούντκο.

Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets αποκάλυψε πως ομάδα, αποτελούμενη από τρεις γυναίκες και έναν άνδρα από τον ρωσικό Καύκασο, ετοίμαζαν από τον Νοέμβριο μία επίθεση στην Πλατεία Μανέζ, απέναντι από το Κρεμλίνο, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει τις πληροφορίες αυτές στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Β.Ραζντομπούντκο καταζητείται από τον Οκτώβριο, αλλά διαφεύγει τη σύλληψη.

Η αστυνομία, πάντως, δεν αποκλείει ότι ο άνδρας ενδέχεται να σκοτώθηκε στην επίθεση, αφού στο
σημείο της έκρηξης βρέθηκε το κεφάλι ενός άντρα, στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση ότι στο αεροδρόμιο έδρασαν δύο καμικάζι, ένας άντρας και μια γυναίκα.

«Με δεδομένο ότι ο τρομοκράτης που σκοτώθηκε μοιάζει περισσότερο με Σλάβο και όχι με Καυκάσιο και πως η ισλαμιστική οργάνωση στην οποία ανήκε ο καταζητούμενος είχε ήδη προσπαθήσει να πραγματοποιήσει επίθεση στη Μόσχα, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν νέες έρευνες» υποστηρίζει η εφημερίδα Moskovski Komsomolets, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν αναλύσεις DNA.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε εκφράσει την Τετάρτη την εκτίμησή του ότι η επίθεση δεν συνδέεται με Τσετσένους αυτονομιστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο