Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στα φαρμακεία, μένουν «αγκάθια» στο άνοιγμα
Έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μετά τη συμφωνία με το υπουργείο Υγείας στο ζήτημα της απελευθέρωσης, ενώ παραμένουν τα «αγκάθια» στους όρους του ανοίγματος. «Ναι» στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, τις συστεγάσεις και τους όρους των εκπτώσεων στα Ταμεία λένε οι φαρμακοποιοί, διαφωνώντας όμως με τους όρους για τη λειτουργία και το Σάββατο και την αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων.
Έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μετά τη συμφωνία με το υπουργείο Υγείας στο ζήτημα της απελευθέρωσης η οποία απομάκρυνε το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στα φαρμακεία. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν «αγκάθια» για το άνοιγμα.
«Οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινόμενων μέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών» δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι υπήρξε σύγκλιση στα εξής θέματα:
1. Η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά τον υπουργό Υγείας αποκλειόμενης κάθε άλλης αναφοράς στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες υγείας και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.
2. Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρούμενης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.
3. Αποδοχή από το υπουργείο της πρότασης του Συλλόγου για διευκόλυνση της πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με την συστέγαση τους με παλαιούς, χωρίς αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί διαφωνούν με την αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων, θεωρώντας πως θα οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης.
Παράλληλα, ο Σύλλογος πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων που θα λειτουργούν το Σάββατο σε ποσοστό 25%, κάτι που, όπως διευκρινίζει, σημαίνει τουλάχιστον 800 φαρμακεία για την Αθήνα.
Η θέση του υπουργείου, αντιθέτως, είναι να επιτρέπεται να λειτουργούν όλοι και να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε φαρμακείου αν θα ανοίξει ή όχι. Το ελάχιστο ποσοστό ανοικτών φαρμακείων, με βάση τη θέση του υπουργείου, θα καθορίζεται από τον περιφερειάρχη αντί τον οικείο σύλλογο.
«Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε καμιά αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο, με συγκεκριμένη όμως ατζέντα συζητήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Gift card από τα Public: Χριστούγεννα χωρίς το άγχος της επιλογής
- Ξεμπλοκάρει η οικοδομή – Σε ποιες περιοχές καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Σέιμπεν Λι – Οδεύει προς Εφές
- Περαιτέρω αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την ταλαιπωρία στην εθνική οδό
- Ο Ολυμπιακός, η «χρυσή» Εθνική και τα φοβερά επιτεύγματα – Ποια είναι η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο, Φωτεινή Τριχά (vids)
- Κλόντια Σίφερ: Αποχαιρετά τη Μπαρντό με φωτογραφίες που μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό
- Ραγδαία αύξηση γρίπης και ιώσεων στα παιδιατρικά νοσοκομεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442