Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αιχμηρός ο Θ.Πάγκαλος στην ομιλία του στο 21ο συνέδριο του ΑΚΕΛ

Αιχμηρός ο Θ.Πάγκαλος στην ομιλία του στο 21ο συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ενωτικός, αλλά και αιχμηρός όπως πάντα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 21ο συνέδριο του ΑΚΕΛ. «Μας διδάσκει η δυνατότητα σας να προσαρμόζεστε κάθε φορά στις ανάγκες της πραγματικότητας. Σήμερα κυβερνάτε την Κύπρο, η οποία είναι μια χώρα καπιταλιστική, στην οποία λειτουργεί η αγορά» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε κάποτε η πρόταση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ενωτικός, αλλά και αιχμηρός όπως πάντα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 21ο συνέδριο του ΑΚΕΛ. «Μας διδάσκει η δυνατότητα σας να προσαρμόζεστε κάθε φορά στις ανάγκες της πραγματικότητας. Σήμερα κυβερνάτε την Κύπρο, η οποία είναι μια χώρα καπιταλιστική, στην οποία λειτουργεί η αγορά» σημείωσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε κάποτε η πρόταση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 1986 βρήκε μεγάλη δυσπιστία στη Λευκωσία, όταν είχε έλθει με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη για να συζητήσουν την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά πλαίσια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση μιας λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε μάλιστα ότι τότε ο φίλος του Βάσος Λυσσαρίδης του είχε πει «αυτό είναι συνώνυμο με προδοσία».

Όσοι δεν απέρριπταν την ιδέα μας είχαν πει, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, ότι αποκλείεται η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση , χωρίς πρώτα να λυθεί το Κυπριακό.

«Παρά τις προδοσίες, παρά τα διεθνή σχέδια για κατάλυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού» διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, κάλεσε όσους εκφράζουν εθνικιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές ιδεολογίες να μην μιλάνε για την Κύπρο, γιατί, όπως είπε, «έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα».

Την υποστήριξη του ΚΚΕ στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα, αφού ανέφερε ότι οι ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί ΚΚΕ και ΑΚΕΛ επιβεβαιώνονται καθημερινά, μέσα από κοινούς αγώνες, τόνισε ότι στο Κυπριακό το Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής, δικοινοτικής λύσης, με μια και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Την πρόταση του ΛΑΟΣ για διακομματική σύσκεψη όλων των κομμάτων Κύπρου και Ελλάδας με στόχο τη διαμόρφωση κοινής πανεθνικής πλατφόρμας για τη στρατηγική επίλυση του κυπριακού πρόβαλε ο Αλέξης Οικονόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε το ΑΚΕΛ σημαντική συνιστώσα της παγκόσμιας Αριστεράς και πρότυπο ενότητας και αγωνιστικότητας.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα νέο συντονισμένο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό -Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους- για το τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Ο υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς Γεράσιμος Γεωργάτος στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η ΔΑ θα είναι σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός για «έναν ειλικρινή και έντιμο συμβιβασμό με την προώθηση της λύσης της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Συνάντηση του Θ.Πάγκαλου με τον Κύπριο πρόεδρο

Το κυπριακό, η οικονομική κατάσταση στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν ο Θ.Πάγκαλος με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίοι συναντήθηκαν αργά το απόγευμα.

Κατά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε πολύ αξιόλογη τη συζήτηση του με τον Κύπριο πρόεδρο, με τον οποίο, σημείωσε , «γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια».

«Έδωσα στον πρόεδρο μια εικόνα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα, και ο πρόεδρος μου μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εισάξει» πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

Ο Θ.Πάγκαλος είχε νωρίτερα χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και τους προέδρους του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο