Το κόμμα του πρωθυπουργού Τουσκ νικητής στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών στην Πολωνία
Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ αναδείχτηκε νικητής έναντι των συντηρητικών του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολωνία. Ο β' γύρος στις 5 Δεκεμβρίου.
Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ αναδείχτηκε νικητής έναντι των συντηρητικών του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολωνία. Ο β’ γύρος στις 5 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα exit poll, η Πλατφόρμα των Πολιτών (φιλελεύθεροι PO) απέσπασε το 33,8% των εδρών στα περιφερειακά συμβούλια, έναντι του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη
(συντηρητικοί PiS) με 27%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (αντιπολιτευόμενο SLD) έλαβαν 15,8% και το Κόμμα των Πολωνών Αγροτών (κεντρώο PSL που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) απέσπασε το 13,1% των ψήφων.
Η Πλατφόρμα των Πολιτών κέρδισε επίσης τις δημαρχιακές εκλογές στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας: τη Βαρσοβία, την Κρακοβία (νότια) και το Λοντζ (κεντρική).
Στη Βαρσοβία η απερχόμενη δήμαρχος Χάνα Γκρόνκιεβιτς-Βαλτς κέρδισε από τον α’ γύρο με μια στήριξη του 51,56% των ψηφοφόρων. Στην Κρακοβία και το Λοντζ στο β’ γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι της Πλατφόρμας των Πολιτών και οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο ΟΒΟΡ με ένα περιθώριο λάθους από 2% έως 4%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Αντόνιο Κόστα απαντά στον Τραμπ: «Η απειλή πολιτικής παρέμβασης στην ΕΕ είναι απαράδεκτη»
- Παραπέμπονται για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες στην Κρήτη – Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)













































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442