
Αμετάβλητα έως το δ’ τρίμηνο του 2011 τα επιτόκια της ΕΚΤ, εκτιμούν οικονομολόγοι
Η ανισομερής οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα των επιτοκίων της, για τη στήριξη των πλέον αδύναμων κρατών μελών της, σύμφωνα με δημοσκόπηση 80 οικονομολόγων και αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερ. Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο επίπεδο του 1,25%, το Δ' τρίμηνο του 2011.
Η ανισομερής οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα των επιτοκίων της, για τη στήριξη των πλέον αδύναμων κρατών μελών της, σύμφωνα με δημοσκόπηση 80 οικονομολόγων και αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ, είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Ζαν Κλόντ Τρισέ στη θέση του διοικητή της ΕΚΤ, τον επόμενο χρόνο, αν και η σκληρή κριτική που άσκησε πρόσφατα στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας στην ευρωζώνη, που προωθεί η ΕΚΤ, έχουν επηρεάσει τις πιθανότητές του.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο επίπεδο του 1,25%, το Δ’ τρίμηνο του 2011.
Αυξήσεις 25 μονάδων βάσης αναμένονται επίσης τόσο κατά το πρώτο, όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
«Υπό το φως της παρούσας προβληματικής κατάστασης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά και των ανατιμητικών τάσεων που εμφανίζει το ευρώ, ο κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε ο Αζάντ Ζανγκάνα, στέλεχος της Schroders.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
- Κακοκαιρία: Ταλαιπωρία επιβατών της πτήσης Ζάκυνθος – Αθήνα – Έμειναν 97 λεπτά στον αέρα
- Αντετοκούνμπο: «Πρέπει να γίνω ο μαύρος κύκνος» (vid)
- Κακλαμάνης για Βαλτογιάννη: «Απαράδεκτη η αναφορά βουλευτή στη χούντα – Έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα»
- Πολιτική αντιπαράθεση για την κακοκαιρία: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442