
Αμετάβλητα έως το δ’ τρίμηνο του 2011 τα επιτόκια της ΕΚΤ, εκτιμούν οικονομολόγοι
Η ανισομερής οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα των επιτοκίων της, για τη στήριξη των πλέον αδύναμων κρατών μελών της, σύμφωνα με δημοσκόπηση 80 οικονομολόγων και αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερ. Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο επίπεδο του 1,25%, το Δ' τρίμηνο του 2011.
Η ανισομερής οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα των επιτοκίων της, για τη στήριξη των πλέον αδύναμων κρατών μελών της, σύμφωνα με δημοσκόπηση 80 οικονομολόγων και αναλυτών που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ, είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Ζαν Κλόντ Τρισέ στη θέση του διοικητή της ΕΚΤ, τον επόμενο χρόνο, αν και η σκληρή κριτική που άσκησε πρόσφατα στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας στην ευρωζώνη, που προωθεί η ΕΚΤ, έχουν επηρεάσει τις πιθανότητές του.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες στο επίπεδο του 1,25%, το Δ’ τρίμηνο του 2011.
Αυξήσεις 25 μονάδων βάσης αναμένονται επίσης τόσο κατά το πρώτο, όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
«Υπό το φως της παρούσας προβληματικής κατάστασης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά και των ανατιμητικών τάσεων που εμφανίζει το ευρώ, ο κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε ο Αζάντ Ζανγκάνα, στέλεχος της Schroders.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Από το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry, στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)





























![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442