Στοιχεία για επαφές της Ουάσινγκτον και της Καμπούλ με δίκτυο εξτρεμιστών δημοσιεύει ο Guardian
Πληροφορίες για επαφές της Ουάσινγκτον και της κυβέρνησης Καρζάι με δίκτυο εξτρεμιστών που δρα εναντίον των μονάδων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δημοσιεύει την Πέμπτη ο Guardian. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις μυστικές συνομιλίες που φέρεται να έχει η αφγανική κυβέρνηση με τους Ταλιμπάν.
Πληροφορίες για επαφές της Ουάσινγκτον και της κυβέρνησης Καρζάι με δίκτυο εξτρεμιστών που δρα εναντίον των μονάδων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δημοσιεύει την Πέμπτη ο Guardian. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις μυστικές συνομιλίες που φέρεται να έχει η αφγανική κυβέρνηση με τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται πακιστανικές και αραβικές πηγές, οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ ήλθαν σε επαφή με το «δίκτυο Χακάνι», μια από τις πιο σκληρές οργανώσεις που πολεμούν τις δυνάμεις του NATO στο Αφγανιστάν.
Η κυβέρνηση του προέδρου Χάμιντ Καρζάι φέρεται να έλαβε μέρος σε άμεσες συνομιλίες με ανώτατα στελέχη του δικτύου το καλοκαίρι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω ενός Δυτικού ενδιάμεσου, φέρονται να είχαν έμμεσες επαφές με την οργάνωση την περασμένη χρονιά.
Κατά την εφημερίδα, οι επαφές ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές και διερευνητικές.
Η ηγεσία του δικτύου πιστεύεται ότι έχει βάση το Βόρειο Ουαζιριστάν, στην περιοχή των φυλών, που έχει πληγεί επανειλημμένα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ. Η οργάνωση θεωρείται πιστή στους Ταλιμπάν και της επιρρίπτονται μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Εκτιμάται, επίσης, ότι συνδέεται με διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Washington Post, βάσει του οποίου η κυβέρνηση Καρζάι έχει αρχίσει μυστικές επαφές με τους Ταλιμπάν.
Χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Π.Τζ.Κρόουλι δήλωσε πως «στηρίζουμε τη διαδικασία», αλλά «δεν θα εμπλακούμε, καθώς είναι θέμα της αφγανικής κυβέρνησης».
Επικαλούμενη αραβικές και αφγανικές πηγές, η Post έγραψε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.