Ο μύθος λέει ότι ο θεός Διόνυσος ευλόγησε την Χίο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολύ καλή φήμη κυρίως για τον περίφημο "Αριούσιο οίνο" που καλλιεργήθηκε στα βορειοδυτικά του νησιού. Στους ρωμαϊκούς χρόνους εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως το κρασί αυτό στα συμπόσια. Στις μέρες μας η ιστορία επαναλαμβάνεται από την εταιρεία «ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.».
Ο μύθος λέει ότι ο θεός Διόνυσος ευλόγησε την Χίο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολύ καλή φήμη κυρίως για τον περίφημο «Αριούσιο οίνο» που καλλιεργήθηκε στα βορειοδυτικά του νησιού. Στους ρωμαϊκούς χρόνους εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως το κρασί αυτό στα συμπόσια. Στις σημερινές μέρες η ιστορία επαναλαμβάνεται από την εταιρεία «ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.».
Ιστορία Η εταιρεία, ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ «ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.» συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2004, όταν 36 υποψήφιοι μέτοχοι ξεκίνησαν με ενθουσιασμό την υλοποίηση της δημιουργίας του οινοποιείου. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Δήμο Αμανής στη θέση «Σοφού», σε προνομιακό σημείο με θέα στο Αιγαίο. Στόχος των μετόχων της εταιρείας, που είτε κατάγονταν από, είτε είχαν λατρέψει, την Βόρεια Χίο, ήταν… «η αντιστροφή του κλίματος ερήμωσης της περιοχής και της εμφύσησης μιας αναπτυξιακής προοπτικής σε ολόκληρο το Δήμο Αμανής, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο με επόμενες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ή κινητοποιώντας νέες δυνάμεις από άλλους ιδιώτες με το παράδειγμα τους …».
Οι αμπελώνες Στους 6 αμπελώνες παράγονται συγκεκριμένες ποικιλίες κρασιών ανάλογα με το έδαφός τους, όπως Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης για τα ερυθρά και Μπιγλέρι για τα λευκά. Στους αμπελώνες ανάλογα με την ποικιλία ο τρύγος μπορεί να είναι από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Η παραγωγή Το εντυπωσιακό με το οινοποιείο αυτό, το πρώτο και μοναδικό της Χίου, είναι ότι είχε εξασφαλίσει πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό, πριν ακόμα μπει στη παραγωγική διαδικασία. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008. Η δυναμικότητα του σήμερα είναι 150 τόνοι κρασιού και η δυνατότητα του είναι για 300 τόνους.
Επισκεψιμότητα Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής του κρασιού, να κατέβει στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια και να δει μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και αντικειμένων. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και αντικειμένων που έχουν σχέση με το κρασί. Υπάρχει χώρος όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία του τόπου, σε σχέση με το κρασί, από την προβολή σχετικού dvd. Μπορεί να γευτεί ένα από τα κρασιά μας, με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων φροντισμένων από τις γυναίκες του τοπικού συνεταιρισμού. Λειτουργεί άλλωστε η αίθουσα γευσιγνωσίας – οινογνωσίας «Αριουσία Χώρα«- συνταγές της οποίας φιλοξενούμε και στο «in.gr – συνταγές».
Επισκέψεις γίνονται σε όλους τους παραγωγικούς χώρους όλα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, καθημερινά.
Από 1ης Σεπτεμβρίου 2010, η λειτουργία των επισκέψιμων χώρων ισχύει για τις πιο κάτω ημέρες και ώρες: Κάθε Παρασκευή βράδυ από 18:00 Κάθε Σάββατο από 11:00 έως 15:00 και από 18:00 έως 23:00 Κάθε Κυριακή από 11:00 έως 15:00