Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μη ρεαλιστική η θέση περί μηδενισμού του ελλείμματος, επαναλαμβάνει ο Θ.Σκυλακάκης

Μη ρεαλιστική η θέση περί μηδενισμού του ελλείμματος, επαναλαμβάνει ο Θ.Σκυλακάκης

Επιστολή στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, έστειλε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να ενημερώσει για την επιχειρηματολογία, την οποία θα ανέπτυσσε αν δεν είχε διαγραφεί από την ΚΟ του κόμματος, σε σχέση με τα περί μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011. Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η Ρηγίλλης την επιστολή.

Επιστολή στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, έστειλε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να ενημερώσει για την επιχειρηματολογία, την οποία θα ανέπτυσσε αν δεν είχε διαγραφεί από την ΚΟ του κόμματος, σε σχέση με τα περί μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011.

Αφού παραθέτει απόσπασμα της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά κατά την παρουσίαση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ, στις 7 Ιουλίου, για το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει ότι :

«Υποστηρίζεται ότι το έλλειμμα το 2009 ήταν 9,9% του ΑΕΠ και όχι 13,6%, όπως υποστηρίζει η Εurostat (επιφυλασσόμενη μάλιστα να το αναθεωρήσει για δεύτερη φορά προς τα πάνω). Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Η Εurostat κάνει λάθος και το πραγματικό μας έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο, ή οι υπολογισμοί περί ελλείμματος 9,9% είναι εκτός πραγματικότητας;».

Αναφέρει, δε, ότι στην παρουσίαση της 7η Ιουλίου περιλαμβάνονται ως «δημιουργική λογιστική» με την αναθεώρηση της οποίας μειώνεται το έλλειμμα κατά 3,7% του ΑΕΠ τα εξής:

  • Δαπάνη 500 εκ ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, που καταβλήθηκε το 2010 και με την ψήφο της ΝΔ και «πώς μπορεί να αφαιρεθεί από το έλλειμμα μια δαπάνη που νόμιμα καταβλήθηκε;»
  • 1 δισ. ευρώ έσοδα από τους ημιυπαίθριους, όπου το κράτος εισπράττει έσοδα με πενιχρά αποτελέσματα και ο κ. Σκυλακάκης ρωτά «πώς μπορεί να αφαιρεθεί από το έλλειμμα δαπάνη με έσοδο που ουδέποτε υπήρξε»
  • 1 δισ. ευρώ από επιπλέον υστέρηση εσόδων και ο κ. Σκυλακάκης ρωτά «πώς μπορεί να θεωρείται «δημιουργική λογιστική» και να μειώνει το έλλειμμα το γεγονός ότι λόγω της ύφεσης και αδυναμίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών το κράτος εισέπραξε λιγότερα έσοδα»
  • 1,3 δισ. ευρώ αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. «Πώς μπορεί να είναι ‘δημιουργική λογιστική’ και να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα η επιτάχυνση πληρωμής πραγματικών υποχρεώσεων; Και πώς συμβιβάζεται η θέση αυτή με την πρόταση για επιτάχυνση των πληρωμών των δημοσίων επενδύσεων;» αναρωτιέται.

Σχετικά με τα περί κυκλικού ελλείμματος, τονίζει ότι η ύφεση στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από τον οικονομικό κύκλο, αλλά από το γεγονός ότι «αφρόνως ζούσαμε υπεράνω των δυνάμεών μας με νέα δανεικά ύψους 30 τουλάχιστον δισ. ευρώ ετησίως» και επισημαίνει πως αν μια οικονομία με ΑΕΠ 237 δισ. ευρώ υποχρεωθεί να ζήσει χωρίς 30 δισ. το χρόνο «προφανώς θα μπει σε βαθιά ύφεση».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αναφέρει ότι δεν μπορεί σε δύο χρόνια να αποφέρει 50 δισ. ευρώ, διότι οι σχετικές διαδικασίες είτε αφορούν λίγα μεγάλα ακίνητα, είτε δεκάδες χιλιάδες μικρά και θα απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερο διάστημα πριν καν αρχίσει το φυσικό έργο της αξιοποίησης.

Για την υποθήκευση τονίζει ότι «οι διεθνείς τράπεζες δεν δανείζουν σήμερα χωρίς να έχουν γίνει προηγουμένως οι διαδικασίες, που προαναφέρθηκαν, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν τη χρηματική ροή που θα προκύψει αν βρεθούν στην ανάγκη να κατασχέσουν το ακίνητο και αν υπάρξει αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, μεγάλος αριθμός ακινήτων του δημοσίου θα βρεθεί στα χέρια των ξένων σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές».

Χαρακτηρίζει ανεδαφική την υπόθεση ότι με τα «αντισταθμιστικά μέτρα» ή «μέτρα-ανάσες», που παρουσιάστηκαν, θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 7% στην επόμενη διετία.

Σημειώνει ότι υπερεκτιμάται η απόδοση αυτών των μέτρων στη διάρκεια της επόμενης διετίας και επισημαίνει ότι πολλά από αυτά αφορούν πρόσθετο έμμεσο δανεισμό από την ΕΕ και μεταφέρουν το πρόβλημα στο μέλλον.

Ο ευρωβουλευτής παραθέτει δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στις 7 Ιουλίου περί σεβασμού των όρων, που υπέγραψε η χώρα, και «μόλις και εφόσον καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος ταχύτερα, ή βρεθούμε με σημαντική ρευστότητα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια στο επόμενο βήμα: την επανεξέταση των όρων του μνημονίου και την πιθανή αποδέσμευσή από αυτό».

Ο κ. Σκυλακάκης παραθέτει και την παράγραφο 8 της δανειακής σύμβασης και τονίζει ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος και η κυβέρνηση δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα προσαρμογής πέραν των όσων ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο ύψους 11% ΑΕΠ συνολικά έως το 2013 με πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς ζητά άλλο μείγμα πολιτικής, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, όταν βασική δέσμευση του Μνημονίου αποτελεί η λήψη μέτρων 9,5% του ΑΕΠ πέραν των μέτρων, που ήδη έχουν ληφθεί από το 2011 έως το 2014.

«Από αυτά, 5,6% προβλέπεται να ληφθούν το 2011 και το 2012. Πώς θα εφαρμόσει το ‘άλλο μίγμα’ με ταυτόχρονο σεβασμό του Μνημονίου, που το αναιρεί; Και αν δεν υπάρξει σεβασμός του Μνημονίου, πώς θα χρηματοδοτηθεί το Κράτος, όταν προϋπόθεση της λήψης κάθε δόσης είναι η τήρηση των όρων του μνημονίου το προηγούμενο διάστημα;» καταλήγει.

Η απάντηση της Ρηγίλλης

Αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, σχολίασε με δηκτικό τρόπο την επιστολή του ευρωβουλευτή:

«Διαβάσαμε την επιστολή του κ. Σκυλακάκη, την οποία θα ήταν καλύτερα να μας την είχε στείλει τον Ιούλιο, ώστε να διορθώσουμε έγκαιρα τα πολλά λάθη του. Επίσης θα μπορούσαμε να του εξηγήσουμε έννοιες που αγνοεί παντελώς στην επιστολή του, όπως τον πολλαπλασιαστή δαπανών, για παράδειγμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο