Βασανιστήρια κατά πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Ινδονησίας
Στις ινδονησιακές φυλακές κρατούνται τουλάχιστον 100 πολιτικοί κρατούμενοι από τις περιοχές Παπούα και Μολούκες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν υποστεί βασανιστήρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση «Human Rights Watch».
Στις ινδονησιακές φυλακές κρατούνται τουλάχιστον 100 πολιτικοί κρατούμενοι από τις περιοχές Παπούα και Μολούκες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν υποστεί βασανιστήρια, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση «Human Rights Watch» σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε σήμερα, Τετάρτη.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί την κυβέρνηση της Ινδονησίας να απελευθερώσει όσους έχουν φυλακιστεί εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων και να καταργήσει τους νόμους που επιτρέπουν στις υπηρεσίες ασφαλείας να κρατούν σε σωφρονιστικά καταστήματα ειρηνικούς διαδηλωτές, κατηγορώντας τους για προδοσία ή στάση.
Καλεί ακόμα την κυβέρνηση να καταργήσει τους νόμους που απαγορεύουν την δημόσια επίδειξη λογοτύπων και σημαιών.
«Η πρακτική του στοιβάγματος ειρηνικών διαδηλωτών και ένοπλων εξτρεμιστών και η αντιμετώπισή τους σαν να πρόκειται για εγκληματίες συνεχίζεται στην Παπούα και στις νότιες Μολούκες», αναφέρει η έκθεση της ΜΚΟ.
Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται λεπτομερειακά σε καταγγελίες περί βασανισμών πολιτικών κρατουμένων. Ένας δάσκαλος που συνελήφθη το 2007 διότι χόρευε κακαλέλε (παραδοσιακός πολεμικός χορός που έχει συνδεθεί με αυτονομιστικό κίνημα), σημειώνεται, υφίστατο ξυλοδαρμούς για 12 ώρες καθημερινά επί 11 ημέρες μετά τη σύλληψή του από στρατιώτες που επιπλέον τον χάραζαν με ξιφολόγχες. Ο δάσκαλος, που ονομάζεται Τζον Τετερίσα, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 2008, ποινή που μειώθηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη μετά από έφεση που υπέβαλε, σύμφωνα με την HRW.
«Δεν είχα την ευκαιρία να δω την έκθεση πριν την έκδοσή της, κι έτσι δεν γνωρίζω τι ακριβώς αναφέρει. Αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει διαδικασία υποβολής παραπόνων που μπορούν να ακολουθήσουν οι κρατούμενοι εάν τυγχάνουν άσχημης μεταχείρισης», δήλωσε ο Τεούκου Φαϊζάσγια, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο – Ο στρατός του Ιράν απορρίπτει τον ισχυρισμό Τραμπ περί διαπραγματεύσεων
- Μήνυμα Τραμπ για 25η Μαρτίου: Τιμούμε τη σοφία και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού
- Το μπρόκολο κάνει περισσότερο καλό στην υγεία από όσο πιστεύουμε
- Αγριεύει ο καιρός με καταιγίδες: Βροχές και στην Αττική – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα
- Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας που θα ταξιδέψει στο Διάστημα
- Αλλάζουν προς τα κάτω τα όρια σύνταξης διαθήκης
- Πάνε ταμείο 5 κατηγορίες συνταξιούχων
- Ο «Άγγελος της Ιστορίας» εγκλωβίστηκε στην Ιερουσαλήμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442