Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Διεθνή έρευνα και άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητά η Ευρωβουλή

Διεθνή έρευνα και άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητά η Ευρωβουλή

Τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την ισραηλινή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας και τον άμεσο τερματισμό του καταστροφικού αποκλεισμού της Γάζας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας παράλληλα τους «27» να διαμορφώσουν πιο αποφασιστική πολιτική στο Μεσανατολικό. Απευθυνόμενοι στην Τουρκία οι ευρωβουλευτές την παροτρύνουν να εστιάσει τις «πολιτικές, διπλωματικές» προσπάθειές της στην ειρηνευτική διαδικασία.

Τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την ισραηλινή επίθεση στο
Στόλο της Ελευθερίας και τον άμεσο τερματισμό του
αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
καλώντας παράλληλα τους «27» να διαμορφώσουν πιο αποφασιστική πολιτική
στοΜεσανατολικό. Απευθυνόμενοι στην Τουρκία οι ευρωβουλευτές την
παροτρύνουν να εστιάσει τις «πολιτικές, διπλωματικές» προσπάθειές της
στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το Ισραήλ οφείλει να διακόψει αμέσως τον καταστροφικό αποκλεισμό της Γάζας που εμποδίζει την ανοικοδόμηση, παραλύει την τοπική οικονομία και ενισχύει τον εξτρεμισμό, σημειώνει το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές καλούν ταυτόχρονα την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον να να υποβάλλει στο Κουαρτέτο εκ μέρους της ΕΕ σχέδιο άρσης του αποκλεισμού.

Για να καλυφθούν οι ανησυχίες του Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει διεθνή επιτήρηση των μεθοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανενεργοποίησης της ευρωπαϊκής μεθοριακής αποστολής ΒΑΜ (EU Border Assistance Mission).

Καλεί, επίσης, τη Χαμάς να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να απελευθερώσει τον Γκιλάντ Σαλίτ, τον Ισραηλινό υπαξιωματικό που απήγαγε το 2006 και ακόμα κρατά σε πλήρη απομόνωση.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και η Κοινή Επιτροπή ΕΕ-Παλαιστινιακής Αρχής θα πρέπει να συγκληθούν για να συζητηθεί η κρίση, προσθέτει το ψήφισμα.

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έβλαψαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να εστιάσει την πολιτική και διπλωματική προσπάθειά της στη βελτίωση της θέσης του παλαιστινιακού λαού και στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 470 ψήφους έναντι 56 και 56 αποχές.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την αιματηρή επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου του διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής για την επίθεση, η συντηρητική κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι χαλαρώνει τον χερσαίο αποκλεισμό της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ φαίνεται ότι θα επιτρέψει υπό όρους την
εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας οικοδομικών υλικών και χάλυβα τα οποία
θεωρούνταν από το Ισραήλ υλικά που θα μπορούσαν να έχουν πολεμικές
χρήσεις.

Καμία αναφορά δεν γίνεται ωστόσο για άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού.

Το Ισραήλ δήλωσε, πάντως, ότι εξετάζει «ευνοϊκά» τη ιδέα μίας διεθνούς συμμετοχής στα σημεία ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας. Μία ευρωπαϊκή συμμετοχή στα σημεία ελέγχου προτάθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ και η Κάθριν Αστον μίλησε για το ενδεχόμενο μίας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή βρίσκεται και πάλι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο μίας νέας σειράς έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Τζορτζ Μίτσελ θα έχει την Παρασκευή συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και το Σάββατο με Αιγύπτιους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο