Μόλις 219χλμ από τη Αθηνά, η συνεχώς αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα του νόμου Πάτρα, σφύζει από ζωή με έντονη πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα. Εάν όμως θέλετε να αφήσετε πίσω σας τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα ορεινά χώρια του νόμου, ο Χελμός και το φαράγγι του βουραϊκου – μεταξύ άλλων-σας περιμένουν.
ΠΑΤΡΑ Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, και το λιμάνι της -το δεύτερο μεγαλύτερο μετά του Πειραιά. Με την ολοκαίνουργη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου οι ταξιδιώτες μεταβαίνουν εύκολα και γρήγορα στο Αντίρριο, για να συνεχίσουν για τη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα. Το πιο γραφικό μέρος της θεωρείται η Άνω Πόλη, που είναι χτισμένη γύρω από τις πλαγιές της αρχαίας Ακρόπολης. Εκεί υψώνεται το κάστρο, που οικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης, αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατακτήθηκε από τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Παλαιολόγους και τους Τούρκους. Η θέα από το κάστρο είναι εκπληκτική· θα θαυμάσετε τον Πατραϊκό Κόλπο, τα βουνά της Πελοποννήσου και τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Λίγα τετράγωνα νότια του κάστρου, βρίσκεται το ρωμαϊκό Ωδείο (θέατρο), που χτίστηκε το 160 μ.Χ όπου κάθε χρόνο γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (www.depap.gr/index-DEPAP.asp) Αξίζει να επισκεφθείτε κάποια από τα μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό, με ευρήματα από το 3000 έως το 800 π.Χ. καθώς και ρωμαϊκά, το Εθνολογικό-Ιστορικό όπου υπάρχουν γκραβούρες, χειρόγραφα, πορτρέτα αγωνιστών του ’21 κ.ά, το Μουσείο Τύπου με σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, ιστορικά έγγραφα, κ.ά από το 1875 έως σήμερα και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ Βρίσκεστε σε μία περιοχή που συνδυάζει πλουσιοπάροχα τις χαρές του βουνού και της θάλασσας. Η περιοχή διαθέτει σε μεγάλο μήκος ακτές με υπέροχες παραλίες. Δίπλα στις ακτές ξεκινούν καταπράσινες πλαγιές που τις αγκαλιάζουν τα αμπέλια και οι ελαιώνες και πιο ψηλά εντυπωσιακά βουνά με παρθένα δάση, μυθικά σπήλαια και άγνωστα χωριά.
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ» Από την Αθήνα ακολουθείτε την Εθνική Οδό προς Πάτρα και φθάνετε σε περίπου 1,5 ώρα (160χλμ) στο Διακοπτό, μια όμορφη κωμόπολη η οποία λούζεται στα κύματα του Κορινθιακού Κόλπου. Εδώ κυριαρχεί το άρωμα των δεντρόκηπων ενώ τα σπίτια είναι διάσπαρτα, ανάμεσα σε περιβόλια με λεμονιές, πορτοκαλιές και μουσμουλιές. Είμαστε στην περιοχή των εσπεριδοειδών και των σταφίδων. Η φημισμένη μαύρη σταφίδα η οποία διατηρεί την ονομασία προέλευσης «Βοστίτσα» καλλιεργείται παντού στις πλαγιές της Αιγιάλειας και η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Το φθινόπωρο θα δείτε πως συλλέγεται και απλώνεται προσεκτικά στον ήλιο να ξεραθεί. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα τοπικά μαγαζιά.
ΑΙΓΙΟ Στην πρωτεύουσα της Αιγιάλειας -9 χλμ. από το Διακοπτό-, θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα από την επιβλητική πλατεία Υψηλών Αλωνίων, την οποία λένε και «το μπαλκόνι του Θεού» και θα πάτε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Τρυπητή. Μην παραλείψετε να κάνετε μία επίσκεψη στο Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, κοντά στην πλατεία, (τηλ. 26910-62016) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά Δημοτική Αγορά, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο του 1890 του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (τηλ. 26910 21517).
Η ΧΑΡΑΔΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ Στο Διακοπτό θα μπείτε στο φημισμένο οδοντωτό σιδηρόδρομο που διασχίζει τη χαράδρα του Βουραϊκού, πραγματοποιώντας μια υπέροχη διαδρομή. Ο οδοντωτός κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση Τρικούπη το 1896. Εάν σκύψετε, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες ράγες φέρουν ανάγλυφη την ημερομηνία κατασκευής τους. Σας πηγαίνει πρώτα στη Ζαχλωρού και έπειτα στα Καλάβρυτα, καλύπτοντας μία απόσταση 22χλμ σε μία ώρα. Αν σας αρέσει το περπάτημα: το πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο προστατεύεται ως μοναδικό μνημείο της φύσης και αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού ορειβατικού μονοπατιού Ε4, είναι μία θαυμάσια εμπειρία. Υπάρχει ένα δρομάκι παράλληλα με τις γραμμές του τρένου που ακολουθεί τα κρυστάλλινα νερά του Βουραϊκού. Όποιος αποφασίσει να περάσει το φαράγγι περπατώντας θα βαδίσει 22χλμ. και θα νιώσει όλο το μεγαλείο της φύσης (ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης Καλαβρύτων οργανώνει κάθε Μάιο πεζοπορία στο φαράγγι, πληροφορίες στο τηλ. 26920-22346).
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ Θα φτάσετε στην ορεινή πόλη στις πρόποδες του Χελμού σε υψόμετρο 750 μ., στις όχθες του ποταμού Βουραϊκού είτε με το οδοντωτό σιδηρόδρομο από το Διακοπτό, είτε από το δρόμο Αθήνα – Πούντα – Καλάβρυτα. Η όμορφη πόλη, χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κύναιθας παρουσιάζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου του Χελμού. Η σημερινή πόλη αποτελεί το κόσμημα της περιοχής με όμορφα πέτρινα σπίτια, χτισμένα από τους σημερινούς μαστόρους χωρίς όμως να έχει χάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Θα βρείτε πολύ καλή υποδομή για μια ευχάριστη διαμονή. Με αφετηρία τα Καλάβρυτα μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία και χειμερινά σπορ στο Χιονοδρομικό κέντρο που απέχει μόλις 14χλμ. Επωφεληθείτε από μία βόλτα στα μαγαζάκια του κεντρικού πεζόδρομου για να αγοράσετε αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Η τοπική παραγωγή είναι πραγματικά μεγάλη: εξαιρετική φέτα, οι καλύτερες μυζήθρες, χυλοπίτες και τραχανάς, γλυκό αγριοβύσσινο κ.α.
ΧΕΛΜΟΣ Από τα Καλάβρυτα συνεχίζουμε προς την Κλειτορία, περνώντας από τα εντυπωσιακά και μυθικά «Σπήλαια των Λιμνών». Τα Μαζαϊκά, τα οποία διαθέτουν ένα Λαογραφικό Μουσείο και το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας», αποτελούν αφετηρία για περιηγήσεις στην νότια και πιο άγνωστη πλευρά του Χελμού. Η κοντινή λίμνη του Λάδωνα προσφέρεται για ράφτινγκ και κανό-καγιάκ. Ο Χελμός (2.355μ) είναι από τα πιο ωραία βουνά της ελληνικής φύσης και αποτελεί θαυμάσιο προορισμό για ορειβάτες αλλά και για περιπατητές όλο το χρόνο. Η ανάβαση στον Χελμό δεν είναι δύσκολη και από την κορυφή της «Νεραϊδοράχης» η θέα είναι φανταστική. Ο ορειβάτης μπορεί να περπατήσει την απόκρημνη χαράδρα της Στύγας και να φτάσει μέχρι τα «Ύδατα Στυγός». Η χλωρίδα και πανίδα του ορεινού όγκού και ο καταρράκτης «Υδατα Στυγός» αποτελούν ένα μοναδικό βιότοπο. Το χειμώνα θα πάτε στο Χελμό για να κάνετε χειμερινά σπορ και να περπατήσετε στα ορεινά μονοπάτια, σε ένα παραμυθένιο και χιονισμένο τοπίο.