Αυστηρούς κανόνες για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προωθεί η Μέρκελ
Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν θα οδηγήσει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τονίζοντας ότι το Ταμειο αυτό δεν θα δόσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας ζήτησε συντονισμό δυνάμεων για να εμποδιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας.
Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) δεν θα οδηγήσει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως είπε η κυρία Μέρκελ, το ΕΝΤ που θα προκύψει από τις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, θα πρέπει να ειδωθεί ως μία ύστατη λύση, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περιλάβει και ένα μηχανισμό «κυρώσεων».
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι το Ταμείο αυτό για το οποίο οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο δεν μπορεί να δόσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
Ακριβώς για αυτό, απηύθυνε έκκληση για συστράτευση δυνάμεων και ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για να εμποδιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας και της αγοράς του χρέους της.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέροντας, μάλιστα, την υπερκάλυψη της πρόσφατης δημοπρασίας 10ετούς ομολόγου.
«Κατά την άποψη μου, η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια» υπογράμμισε. «Η Ελλάδα έχει επανακτήσει τμήμα της (απωλεσθείσας) εμπιστοσύνης, μέσω των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της. Βλέπω τις εξελίξεις σχετικά θετικά και αυτό φάνηκε στην πώληση του ελληνικού ομολόγου (σ.σ. του 10ετούς)» προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει βαθιές περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα και νέους φόρους, θα πρέπει να είναι αρκετό για να πείσει τις αγορές ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί βοήθεια. Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να περιορίσει στοιχεία ανορθολογικής συμπεριφοράς στις χρηματοοικονομικές αγορές» σημείωσε.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα φέτος και φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί οικονομική βοήθεια εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην ευρωζώνη ως σύνολο».
Ωστόσο ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την άποψη πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στους κερδοσκόπους των χρηματοοικονομικών αγορών, αλλά στις υπερβάσεις δαπανών της Αθήνας.
Μέγα θέμα οι όροι λειτουργίας του ΕΝΤ
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Γερμανία στους όρους λειτουργίας, τις δικαιοδοσίες τους, το βαθμό εξουσίας του και τις κυρώσεις που θα μπορεί ίσως να επιβάλλει το ΕΝΤ.
«Πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις» εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε στο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο.
Μάλιστα, η καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα μιας προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, κάτι που θα τις εμπόδιζε να έχουν λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης μηχανισμό στήριξης της Ελλάδα, αν χρειαστεί, είπε ο ο κ. Μπαρόζο.
«Η Κομισιόν δουλεύει ενεργά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πάνω στον σχεδιασμό μηχανισμού που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη», είπε ο κ. Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Τέτοιοι μηχανισμοί θα ήταν σύμφωνοι με την ισχύουσα Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικά με την ρήτρα περί μη διάσωσης», πρόσθεσε.
Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, καθώς πρέπει πρώτα να γίνουν αλλαγές στην αναθεωρημένη Συνθήκη της ΕΕ. Πέρα από τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, είναι ασαφές ακόμα τι στάση θα κρατήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε επιμέρους θέματα (δεν διαφωνεί κάποιος επί της αρχής), κάτι που θα καθυστερήσει τη διαδικασία για αρκετά χρόνια.
Εφόσον το ΕΝΤ λειτουργήσει με τους αυστηρούς κανόνες που θέλει το Βερολίνο, τότε και η γερμανική κυβέρνηση θα μπορέσει ευκολότερα να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας για τη συμμετοχή και τη χρηματοδότηση του ΕΝΤ, καθώς οι πολίτες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας είναι κάθετα αντίθετοι στη χρηματοδότηση οποιυδήποτε «σχεδίου διάσωσης» (bailout).
Σύμφωνα με τα γερμανικά σχέδια, οι κυρώσεις για οποιοδήποτε κράτος που δεν τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα φθάνουν ακόμη και στην αποπομπή του από την ευρωζώνη.
Βέμπερ: Αντιπαραγωγική η ιδέα
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, εκφράζει ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αξελ Βέμπερ.
Μια τέτοια ιδέα θα ήταν αντιπαραγωγική και αντιβαίνει στους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Βέμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανέλυσε τα οικονομικά αποτελέσματα της Bundesbank.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.