Γερμανία: Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή του «Συμβουλίου Ειρήνης» δεν είναι εφικτή, λέει η κυβέρνηση σε υπηρεσιακό έγγραφο
Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι «η διεθνής τάξη, με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Χάρτη τους στον πυρήνα της, πρέπει να ενισχυθεί», αλλά το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ «προχωρά πολύ πέρα από τη Γάζα»
«Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή του ‘Συμβουλίου Ειρήνης’ δεν είναι εφικτή», τονίζει η Γερμανία, με την κυβέρνηση να διαβιβάζει σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών στον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, το Βερολίνο αντιδρά συγκρατημένα στις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου και «εξετάζει τη συμμετοχή και τις ιδέες που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ειρήνη στην Γάζα». Προϋπόθεση είναι, τονίζεται, «τα μέσα να είναι σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Αυτό, σημειώνει το Spiegel, μπορεί να ερμηνευτεί ως απόρριψη εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι, σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της συνάντησης των Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη Κυριακή, διατυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η ανησυχία του Βερολίνου.
«Το ΄Συμβούλιο Ειρήνης’, ‘αντιμοντέλο΄στον ΟΗΕ»
«Ενώ η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με μια ιδέα για ένα ‘Συμβούλιο Ειρήνης’, δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό στην τρέχουσα μορφή του (…) Η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η διεθνής τάξη, με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Χάρτη τους στον πυρήνα της, πρέπει να ενισχυθεί. Το ‘Συμβούλιο Ειρήνης’ του Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο προχωρά πολύ πέρα από τη Γάζα και το αντίστοιχο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από πέρυσι», τονίζεται στο έγγραφο.
Το «Συμβούλιο Ειρήνης», υπογραμμίζεται, περιγράφεται ως «αντιμοντέλο» στα Ηνωμένα Έθνη, με τον Ντόναλντ Τραμπ ως «πρόεδρο ad personam», να έχει «πλήρεις εξουσίες λήψης αποφάσεων σε αυτό το μοντέλο», συνεχίζει το κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει: «Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή της δεν είναι δυνατή».
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη Βουλή – «Θα λάβει μέτρα ή θα συνεχίσει να “λυπάται και να θυμώνει”;»
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
- Η διατροφή που κρατά το κουνέλι σας υγιές, δραστήριο και χαρούμενο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442