Σε χαμηλό οκταμήνου το ευρώ ενώ εντείνονται οι κερδοσκοπικές πιέσεις στην ευρωζώνη
Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που εκδηλώνονται στην περιφέρεια της ευρωζώνης, εν μέσω φόβων για φαινόμενο «ντόμινο» που θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη.
«Συναγερμό» έχουν σημάνει στην ευρωζώνη οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που εκδηλώνονται στην περιφέρεια και κυρίως σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, εν μέσω φόβων για φαινόμενο «ντόμινο» που θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη.
Το ενιαίο νόμισμα σημειώνει απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα έναντι του δολαρίου και του γεν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες-ασθενείς κρίκους της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3648 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαΐου 2009, από 1,3723 την Πέμπτη. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, ενισχύεται στα 122,88 γεν, από 122,20 την Πέμπτη, όταν σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008 (-3,4%).
Από τα τέλη Νομεβρίου, το ευρώ έχει χάσει το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Ανοδικά κινείται έναντι του ελβετικού φράγκου, αν και νωρίτερα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου 2008.Η ανάκαμψη έναντι του φράγκου αποδίδεται σε πωλήσεις της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας της Ελβετίας.
Υποχωρεί το πετρέλαιο
Εν τω μεταξύ, κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί το πετρέλαιο, ενώ την Πέμπτη σημείωσε την υψηλότερη πτώσηαπό τον Ιούλιο του 2009.
Το αμερικανικό αργό, παράδοσης Μαρτίου, σημείωνε πτώση 0,53% στα 72,72 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ενισχυόταν κατα 0,92% στα 71,48 δολάρια το βαρέλι.
Το ισχυρότερο δολάριο, το οποίο κινείται αντίθετα από τα περισσότερα εμπορεύματα επειδή τιμολογούνται με βάση το αμερικανικό νόμισμα, οι ανησυχίες για την οικονομική υγεία της ευρωζώνης και η πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό που επιδρά αρνητικά στο πετρέλαιο.
«Είναι ένα τοξικό μίγμα για το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα», είπεαναλυτής της Commerzbank. «Το αρνητικό κλίμα επικρατεί σε όλα τα εμπορεύματα. Η απαισιοδοξία είναι πολύ ισχυρή και ό,τι θεωρείται ότι ενέχει ρίσκο πωλείται» προσέθεσε.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.