Ο ΠΟΥ υπερασπίζεται την απόφασή του να κηρύξει πανδημία
Στρασβούργο: Απαντώντας στα ερωτήματα που εγείρει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναγκαιότητα κύρηξης πανδημίας γρίπης Η1Ν1, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν δέχθηκε αθέμιτες πιέσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Στρασβούργο: Απαντώντας στα ερωτήματα που εγείρει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναγκαιότητα κύρηξης πανδημίας γρίπης Η1Ν1, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν δέχθηκε αθέμιτες πιέσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Αντιπροσωπεία του ΠΟΥ με επικεφαλής τον Κεΐζι Φουκούντα, Ειδικό Σύμβουλο για την Πανδημική Γρίπη, συμμετέχει σε ακρόαση για το θέμα που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα το Συμβούλιο στο Στρασβούργο.
«Επιτρέψτε μου να δηλώσω για την ιστορία: οι πολιτικές και αντιδράσεις για την πανδημική γρίπη, τις οποίες πρότεινε και υλοποίησε ο ΠΟΥ, δεν επηρεάστηκαν αθέμιτα από τη φαρμακευτική βιομηχανία» δήλωσε την Τρίτη ο Φουκούντα.
Ο ειδικός του ΠΟΥ απέρριψε τις συγκρίσεις ανάμεσα στην εποχική και τη νέα γρίπη, υποστηρίζοντας ότι είναι σαν να συγκρίνει κανείς «πορτοκάλια με μήλα».
Επισήμανε ότι ο Οργανισμός ζήτησε τις γνώμες ειδικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πριν κηρύξει πανδημία, παραδέχτηκε όμως ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν αλάνθαστος: «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτή η αντίδραση ήταν η τέλεια αντίδραση» δήλωσε σύμφωνα με το BBC.
Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Βόνταργκ είχαν νωρίτερα επικρίνει τον ΠΟΥ για την κήρυξη πανδημίας, η οποία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να θέσουν το πρόβλημα του Η1Ν1 ως προτεραιότητα και να δαπανήσουν εκατομμύρια ευρώ για εμβόλια. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι οι συνέπειες του ιού είναι μάλλον ήπιες και συγκρίσιμες με της εποχικής γρίπης.
Ο ΠΟΥ έχει απαντήσει ότι θα πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα για το θέμα, όχι όμως προτού λήξει η πανδημία.
*Πολλές χώρες όπως η Γαλλία προσπαθούν τώρα να ακυρώσουν τις παραγγελίες των εμβολίων και να πουλήσουν τις αδιάθετες παρτίδες, ωστόσο η Novartis προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κυβερνήσεις που ακυρώνουν συμβόλαια δεν θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε μελλοντικές πανδημίες.
health.in.gr
- Σήμερα η επιχείρηση εξουδετέρωσης της οβίδας που βρέθηκε στην Πεύκη
- «Αξιωματούχοι του Ιράν που διαπραγματεύονται φοβούνται να το πουν» λέει ο Τραμπ
- Γυμναστική: Το εμπόδιο που μας επηρεάζει όλους αλλά δεν το ξέρουμε
- Άστατος ο καιρός την Πέμπτη – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Γαλλία: Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στις κάλπες
- Pussycat Dolls: Εκτός επανένωσης η Τζέσικα Σούτα
- Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε: Οι μικρές αποδράσεις μας κάνουν καλό
- Στην Ισπανία δημιουργείται «Παρατηρητήριο φορολογουμένων»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442