Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αγνοεί η Κίνα τις εκκλήσεις της Ευρωζώνης για ενίσχυση του γουάν

Αγνοεί η Κίνα τις εκκλήσεις της Ευρωζώνης για ενίσχυση του γουάν

«Μεθοδική και βαθμιαία» ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος ζήτησε από το Πεκίνο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τις συναντήσεις του με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους. Η Ευρώπη ανησυχεί ότι το φθηνό γουάν θα εμποδίσει την ανάκαμψη των εξαγωγών της απέναντι σε ένα ισχυρό ευρώ.

106

«Μεθοδική και βαθμιαία» ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος ζήτησε από το Πεκίνο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τις συναντήσεις του την Κυριακή με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, συνοδευόμενος και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, βρέθηκε στο Ναντζίνγκ της ανατολικής Κίνας για να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

«Πιστεύουμε ότι μία μεθοδική και βαθμιαία ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος θα ωφελήσει τόσο την Κίνα όσο και την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. «Θα ήταν καλό από κάθε οπτική γωνία» συμπλήρωσε, πιο διπλωματικά, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω των ανησυχιών ότι το όλο και ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να γίνει «μπούμερανγκ» για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, πλήττοντας τις εξαγωγές της που ανταγωνίζονται εκείνες της Κίνας. «Γεγονός είναι» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, «πως επειδή το κινεζικό νόμισμα συνδέεται με το δολάριο, δημιουργούνται προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία»

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ χαρακτήρισε «ειλικρινείς αλλά φιλικές» τις συνομιλίες του με τους Κινέζους αξιωματούχους. Τα πλεονεκτήματα ενός ανατιμημένου γουάν, επιχειρηματολόγησε ο επικεφαλής του Eurogroup, θα διευρύνουν τα περιθώρια της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου, αλλά και θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των Κινέζων καταναλωτών, δίνοντας ώθηση στην εγχώρια κατανάλωση.

Ούτε ο ίδιος όμως παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων του: «Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι πιο αισιόδοξος, από όσο ήμουν πριν έρθω εδώ» δήλωσε. Τις τελευταίες εβδομάδες το ευρώ έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο του για τους τελευταίους 15 μήνες, φτάνοντας τα 1,5061 δολάρια. Οι αναλυτές τονίζουν ότι σε οποιαδήποτε βιώσιμη προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης του δολαρίου θα πρέπει να εμπλακεί και το Πεκίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο