Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αχνή ελπίδα εν μέσω κρίσης από τους υπουργούς Οικονομικών της G7

Αχνή ελπίδα εν μέσω κρίσης από τους υπουργούς Οικονομικών της G7

Ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας διακρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, αναμένοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα εντός του 2009 χωρίς όμως να απομακρύνονται οι κίνδυνοι. Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον...

51

Ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και επιβράδυνση του ρυθμού ύφεσης διακρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, αναμένοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα εντός του 2009 χωρίς όμως να απομακρύονται οι κίνδυνοι.

«Τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο ρυθμός της πτώσης των οικονομιών μας επιβραδύνθηκε και πως εμφανίζονται ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα φέτος, [με] τις προοπτικές πάντα ζοφερές και ισχυρό κίνδυνο πτώσης» αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν πλησιάζουμε να βγούμε από το σκοτάδι», αναφέρει το BBC.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των ανεπτυγμένων οικονομικών του πλανήτη, δεσμεύθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για επιστροφή στη ανάπτυξη και κυρίως να συνεχίσουν να εγχέουν κεφάλαια στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

Δεσμεύθηκαν, επίσης, να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η ευρωστία των θεσμών, των οποίων η σημασία είναι ζωτική για το σύνολο του οικονομικού συστήματος».

Η G7 αναφέρει επίσης ότι θα «επιτηρεί στενά τη αγορά συναλλάγματος» και θα συνεργάζεται στον τομέα αυτό προκειμένου να αποτραπούν απότομες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν «βλαβερές συνέπειες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Επαναλαμβάνει ακόμη δέσμευση των μελών της να συνεργασθούν στον τομέα της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιμένοντας ωστόσο στις «εθνικές προσπάθειες» που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό.

Της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 ακολουθεί διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών της G20.

Το Σάββατο είναι επίσης προγραμματισμένες οι εαερινές σύνοδοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επίκεντρο την εξεύρεση τρόπων για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που τουλάχιστον για το 2009 έχει βυθιστεί στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση με τις προοπτικές να παραμένουν αμφίβολες για τα επόμενα έτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο