Ανισότητα χαρακτηρίζει την πρόσβαση των Ευρωπαίων στην αντικαρκινική θεραπεία
Λονδίνο: Οι Ευρωπαίοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν άνιση πρόσβαση στις αντικαρκινικές θεραπείας ανάλογο με τη χώρα που ζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.
Λονδίνο: Οι Ευρωπαίοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν άνιση πρόσβαση στις αντικαρκινικές θεραπείας ανάλογο με τη χώρα που ζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.
Η έρευνα του κλινικού ογκολόγου Δρ Νιλς Γουίλκινς και του οικονομολόγου υγείας Μπενγκτ Τζόνσον είναι αναθεώρηση παλαιότερης μελέτης που είχε γίνει από δύο ερευνητές εξειδικευμένους στον καρκίνο, το 2005 και το 2007.
Η νέα ανάλυση αποκαλύπτει τεράστια κενά στα σχετικά ποσοστά επιβίωσης των καρκινοπαθών Ευρωπαίων, αντανακλώντας τα διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στις σύγχρονες και ταυτόχρονα οικονομικά δαπανηρές αντικαρκινικές θεραπείες.
Στην Σουηδία για παράδειγμα, το 60,3% των ανδρών και το 61,7% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο καταφέρνουν να επιβιώσουν, συγκριτικά με το 37,7% των ανδρών και το 49,3% των γυναικών στην Δημοκρατία της Τσεχίας.
Συνολικά, οι ασθενείς στην Αυστρία, τη Γαλλία και τη Σουηδία έχουν την ευρύτερη πρόσβαση στις νέες αντικαρκινικές θεραπείες ενώ η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Βρετανία μένουν πίσω.
Οι ανισότητες που είχαν υπογραμμιστεί και στην αρχική έρευνα του 2005, εξακολουθούν να ισχύουν. Για τους ασθενείς και την κοινωνία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, καθώς οι απαιτήσεις/προδοκίες που έχουν όλοι οι ευρωπαίοι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις διαθέσιμες θεραπείες. Ειδικά όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσβαση στην αντικαρκινική θεραπεία σχετίζεται με βελτίωση του αποτελέσματος.
Η παρούσα μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες που εδώ και καιρό κάνουν εκστρατεία κατά των εμποδίων στην πρόσβαση των ακριβών νέων αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ευρώπη.
Ο καρκίνος είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας αλλά η χρήση των ακριβών φαρμάκων είναι περιορισμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα εθνικά συστήματα υγείας προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος.