Η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει τη νεφρική εξασθένηση στους διαβητικούς
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα φαίνεται να μειώνει τη συχνότητα της νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Kidney Diseases.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα φαίνεται να μειώνει τη συχνότητα της νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Kidney Diseases.
Αν και οι διαβητικοί συμβουλεύονται να περιορίσουν τη διατροφική πρωτεΐνη για να καθυστερήσουν την πρόοδο της νεφρικής νόσου, πρόσφατες παρατηρήσεις που έγιναν, δείχνουν ότι το όφελος για τους νεφρούς μπορεί να έχει να κάνει την πηγή της πρωτεΐνης παρά με την ποσότητα.
Η Δρ Αμάντα Αντλερ και οι συνεργάτες της στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου στο Κέμπριτζ, διενήργησαν μια πληθυσμιακή έρευνα σε δείγμα 22.000 ατόμων. Μεταξύ των 517 με διαβήτη, η συχνότητα της αλβουμίνης στα ούρα, ένδειξη της νεφρικής νόσου, ήταν 8,3%.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες με αφορμή διατροφικό ερωτηματολόγιο, το 18% των διαβητικών που έτρωγε ψάρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν μακρολευκωματινουρία, έναντι του 4% αυτών που περιλάμβαναν συχνότερα στην διατροφή τους τα ψάρια.
Μετά από συνυπολογισμό των δεδομένων αυτών σε κλινικούς, κοινωνικούς, δημογραφικούς, διατροφικούς και παράγοντες του τρόπου ζωής, η τακτική κατανάλωση ψαριών παρέμενε σημαντικός προγνωστικός δείκτης της ελευθερίας από την μακρολευκωματινουρία μεταξύ των διαβητικών.
Όπως εξηγεί η Δρ Αντλερ «η μοναδική διατροφική σύσταση των ψαριών μπορεί να προλάβει τη νεφρική βλάβη δια της ενίσχυσης του ελέγχου του σακχάρου του αίματος ή της βελτίωσης του λιπιδαιμικού προφίλ».