Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο ναδίρ η ψυχολογία στην αγορά, βλέπουν επιδείνωση της κρίσης το επόμενο 12μηνο

Στο ναδίρ η ψυχολογία στην αγορά, βλέπουν επιδείνωση της κρίσης το επόμενο 12μηνο

Επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας «καταναλωτικής εμπιστοσύνης» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγαλύτερο πρόβλημα για την πλειονότητα των πολιτών παραμένει η ανεργία.

27

Τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πραγματική οικονομία έρχεται να επιβεβαιώσει μεγάλη έρευνα «καταναλωτικής εμπιστοσύνης» που πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το τρίτο τρίμηνο του 2008, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.

Η έρευνα δείχνει την ψυχολογία των νοικοκυριών και των καταναλωτών να βρίσκεται στο ναδίρ, με το 75,8% των ερωτώμενων να θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ επτά στους δέκα βλέπουν την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται το προσεχές δωδεκάμηνο.

Η αντίληψη για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία τους, δηλαδή όσο μεγαλύτερη η ηλικία τους τόσο πιθανότερο είναι να θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ακόμη και το 25% των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άνετη, πιστεύουν ότι αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με 12 μήνες πριν.

Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία διαφαίνεται στις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση για τους επόμενους 12 μήνες, αφού ποσοστό 32% πιστεύει στην οικονομική τους στασιμότητα, ενώ σημαντικό ποσοστό 55,9% (αθροιστικά: «προς το πολύ χειρότερο» + «προς το χειρότερο») προσδοκούν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (73,4%) δεν προσδοκούν κάποια βελτίωση. Οι προσδοκίες των ερωτώμενων όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας ύστερα από τέσσερα χρόνια δείχνουν απαισιοδοξία, αφού το 72% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη.

Το 21,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν από 1% ως 2% στο επόμενο δωδεκάμηνο. Το 32,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν από 3% ως 4%, ενώ το 36% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών πάνω από 5%.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου, είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων. Διακρίνοντας τις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων με βάση την ηλικία, παρατηρείται ότι αυτοί που πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η ανεργία είναι οι έχοντες χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και οι ευρισκόμενοι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Στο ερώτημα αν είναι κατάλληλη χρονική στιγμή για την αγορά οικοσυσκευών και την απόκτηση ορισμένων αγαθών, το 35% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει αγορές οικοσυσκευών. Το 42% των ερωτηθέντων, των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλη η οικονομική συγκυρία για να προβούν σε αγορές οικοσυσκευών. Σε ποσοστό 46,2% (αθροιστικά: «Δύσκολο» και «Πολύ δύσκολο») οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι γενικά δεν είναι εύκολο να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη σε ποσοστό 66% εκφράζουν ότι αδυνατούν να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά σε αυτή την οικονομική συγκυρία.

* Η Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη το τρίτο τρίμηνο του 2008 στην περιοχή της Αττικής, καλύπτοντας δειγματοληπτικά τον πληθυσμό με ηλικία 18 ετών και άνω. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα, στο οποίο συμμετείχαν 1.012 πολίτες. Η επικοινωνία με τους συμμετέχοντες ήταν τηλεφωνική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο