Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συμφωνία συνδικάτων με το σχήμα των επενδυτών για την Alitalia

Συμφωνία συνδικάτων με το σχήμα των επενδυτών για την Alitalia

Τέσσερις από τις εννέα συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το προσωπικό της Alitalia υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο με το σχήμα των επενδυτών για την νέα Alitalia στη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τα υπόλοιπα συνδικάτα.

53

Τέσσερα από τα εννέα συνδικάτα που εκπροσωπούν το προσωπικό της Alitalia υπέγραψαν συμφωνία – πλαίσιο με την CΑΙ, το σχήμα των επενδυτών που είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε μια νέα ιταλική αεροπορική εταιρεία, ανακοινώθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

Η συμφωνία αυτή, η οποία έγινε δεκτή από τέσσερις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, αλλά όχι από τα συνδικάτα των πιλότων και του ιπτάμενου προσωπικού, καθορίζει το ανθρώπινο δυναμικό της νέας Alitalia, η οποία θα έχει 12.500 εργαζομένους εκ των οποίων 1.550 πιλότοι, 3.300 αεροσυνοδοί και φροντιστές και 7.650 τεχνικοί, υπάλληλοι και διοικητικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.

Οι περικοπές αφορούν σε 3.000 «υπεράριθμους» υπαλλήλους. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία αναφορά στους 3.000 έκτακτους εργαζόμενους, που, τα τελευταία χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας.

Η προηγούμενη πρόταση της CAI ήταν να μην επαναπροσλάβει παρά 11.500 εργαζομένους, διευκρίνισαν τα συνδικάτα σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται τη Δευτέρα με τα συνδικάτα, που δεν έχουν υπογράψει και τα οποια δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση που κατέληξε στην αποδοχή της συμφωνίας – πλαίσιο, για να επιχειρηθεί να πειστούν να αποδεχθούν κι αυτά τη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνία – πλαίσιο αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό πρώτο βήμα για να σωθεί η Alitalia», δήλωσε ο Ραφαέλε Μπονάνι, ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας CISL, στο τέλος της συνάντησης.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Ιταλού υπουργού Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, «οι περικοπές των μισθών, πιλότων και ιπταμένων συνοδών, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 10%», ενώ, αρχικά, είχε γίνει λόγος για ποσοστό που έφτανε το 25%.

Το απόγευμα της Δευτέρα, ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και οι εκπρόσωποι του νέου αερομεταφορέα θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τα ανεξάρτητα συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν τους ιπτάμενους συνοδούς και των πιλότους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις για σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Η εταιρεία, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της χάρη σε κρατικό δάνειο και χάνει 3 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα τις προγραμματισμένες πτήσεις της, καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσει για την τροφοδοσία των αεροπλάνων της σε καύσιμα, προειδοποίησε το Σάββατο ο ειδικός επίτροπος που διορίσθηκε από την κυβέρνηση για να διαχειρισθεί την εταιρεία, Αουγκούστο Φαντότσι.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο