Η διατροφή της μητέρας τροποποιεί άμεσα την γεύση του μητρικού γάλακτος
Λονδίνο: Οι γεύσεις από τα σνακ που καταναλώνει μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα εντός λίγων λεπτών, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό New Scientist και στο επιστημονικό έντυπο Physiology and Behavior.
Λονδίνο: Οι γεύσεις από τα σνακ που καταναλώνει μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα εντός λίγων λεπτών, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό New Scientist και στο επιστημονικό έντυπο Physiology and Behavior.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 18 γυναίκες και του ζήτησαν να δώσουν δείγματα μητρικού γάλακτος πριν και μετά την κατανάλωση χαπιών που περιείχαν διάφορες γεύσεις. Η μπανάνα μπορούσε να ανιχνευθεί για μια ώρα μετά την κατανάλωσή της, ενώ η μενθόλη (έλαιο μέντας) για οκτώ ώρες.
Πάντως και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μητρική διατροφή επηρεάζει τη γεύση του θηλάζοντος βρέφους.
Οι μητέρες συχνά ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να διακόψει τον θηλασμό ή να ταραχθεί σε περίπτωση που αυτές έχουν καταναλώσει κάποια τροφή με βαριά γεύση.
Ωστόσο η παρούσα μελέτη δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γεύση θα αλλάξει μόνο για μερικές ώρες.
Εκτός από τη μπανάνα και τη μενθόλη, δοκίμασαν και χάπια που περιείχαν γλυκόριζα και αγριοκύμινο, τα οποία και τα δύο έφτασαν σε κορύφωση στο μητρικό γάλα δύο ώρες μετά την κατανάλωση τους.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που χρειάζονταν οι γεύσεις για να φτάσουν και να εξαφανιστούν από μητρικό γάλα είχαν μεγάλη διακύμανση μεταξύ των γυναικών. Πάντως όλες οι γεύσεις είχαν εξαφανιστεί από το μητρικό γάλα μετά από οκτώ ώρες.
Η Δρ Χέλεν Χαουσνερ εξηγεί ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ποικιλία γεύσεων στο μητρικό γάλα κάνουν το παιδί πολύ πιο δεκτικό σε νέες γεύσεις. Ο θηλασμός προετοιμάζει το παιδί για τις γευστικές αλλαγές και τις νέες εμπειρίες όταν θα αρχίσουν πλέον να τρώνε στέρεες τροφές».
Η ερευνήτρια σημειώνει ότι ενώ τα μη εσπεριδοειδή φρούτα τροποποιούν προσωρινά μόνον τη γεύση του μητρικού γάλακτος, άλλα χημικά συστατικά όπως αυτά που περιέχουν τα καρότα ή τα εσπεριδοειδή παράγουν περισσότερες αλλαγές.
Η ίδια επίδραση πάντως μπορεί να παραχθεί και από τις μητέρες που δεν θηλάζουν τα παιδιά τους, αν κάνουν αλλαγές ως προς την εμπορική μάρκα του γάλακτος που χορηγούν στο παιδί τους.
health.in.gr
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442