Φόρος σε υπεραξίες και stock options, χωρίς αλλαγές η φορολόγηση των μερισμάτων
Φορολόγηση των υπεραξιών από αγοραπωλησίες μετοχών οι οποίες ρευστοποιούνται σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, καθώς και των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options), προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το Χρηματιστήριο.
Φορολόγηση των υπεραξιών από αγοραπωλησίες μετοχών οι οποίες ρευστοποιούνται σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, καθώς και των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options), προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό σχέδιο για το Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Ημερησία, ο φορολογικός συντελεστής αναμένεται να είναι κοντά στο 10% – 15% των κερδών που θα έχουν καταγραφεί, ενώ απομακρυσμένο δείχνει το ενδεχόμενο μεταφοράς των εσόδων στα φορολογικά κλιμάκια.
Το πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρει ο ελεγκτικός μηχανισμός να πιάσει τις υπεραξίες που δημιουργούνται από ξένες επιχειρήσεις (θεσμικούς και απλούς ιδιώτες), αλλά και από τις οff shore εταιρείες.
Aν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε η νέα μεταρρύθμιση θα έχει ανύπαρκτα φορολογικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού σχεδόν τα 2/3 των συναλλαγών γίνονται από ξένους στο XA.
Aνάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και για τα stock options. Και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει απαλλαγή για τους κατόχους stock options που δεν πωλούν μέσα στην πρώτη διετία.
Tέλος, θα καταργηθεί ο φόρος του 0,15% επί των πωλήσεων.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.