Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Μετασεισμοί» σε όλο το πολιτικό σύστημα από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ

«Μετασεισμοί» σε όλο το πολιτικό σύστημα από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Η κρίση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ απειλεί με ντόμινο εξελίξεων που θα μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό. Ο Γ.Παπανδρέου αποφάσισε πάντως να μην προχωρήσει σε νέες διαγραφές. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με φόντο τα γκάλοπ, τα οποία δεν δίνουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Η σύγκρουση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε αλλαγή πλαισίου δράσης.

30

Η κρίση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ απειλεί με ντόμινο εξελίξεων που θα μεταβάλει όλο το πολιτικό σκηνικό, αν και οι τόνοι δείχνουν να πέφτουν το Σάββατο. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις με φόντο τα γκάλοπ, τα οποία δεν δίνουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.

OΓιώργος Παπανδρέου φέρεται να αποφάσισε στο «παρά πέντε» να μην διαγραφούν τα στελέχη-Παπαδόπουλος, Νασιώκας, Αλευράς- που τάχθηκαν υπέρ του Κώστα Σημίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πάντως ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε διαγραφές αν χρειαστεί. «Δεν υπήρχε σχέδιο κατά του κ. Σημίτη. Ο κ. Παπανδρέου προκλήθηκε και αντέδρασε. Και θα αντιδράσει ξανά αν προκληθεί εκ νέου» δήλωσαν στο κανάλι συνεργάτες του.

Ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε οΦίλιππος Πετσάλνικος: «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η κυβερνητική πολιτική» δήλωσε. Υπέρ του Κώστα Σημίτη τάχθηκε εκ νέου ο Νίκος Μπίστης.

Από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν αναμένεται δήλωση για το θέμα, παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του για παρέμβαση. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται πάντως να θεωρεί υπερβολική την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να «διαγράψει» τον πρώην πρωθυπουργό.

Με προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος του Σαββάτου, η σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε αλλαγή πλαισίου δράσης.

Στο «μικροσκόπιο» του πρωθυπουργικού επιτελείου μπαίνουν οι πραγματικοί λόγοι της σύγκρουσης Παπανδρέου-Σημίτη. Αναζητούνται τα αίτια της ρήξης και γίνονται εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους κυβερνώντες είναι το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός κεντρώου κόμματος.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, όμως, δεν περνά απαρατήρητη και η «πολιτική προστασία» που προσφέρει ο ΛΑΟΣ στη Βουλή σε κυβερνητικά στελέχη.

Αρκετοί πιστεύουν ότι οι γέφυρες του Γ. Καρατζαφέρη με στελέχη της ΝΔ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης επιβάλει στη ΝΔ συνεργασίες.

Στις εξελίξεις αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό: «Είναι καθαρά εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ» είπε, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίση στρατηγικής.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η άποψη που διατυπώνεται είναι ότιτο κόμμα αναδεικνύεται στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πλέον σταθερή και αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη.

Στην πλευρά του ΚΚΕ, αν και επισήμως δεν έχουν τοποθετηθεί στο θέμα από τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος, το μήκος κύματος στο οποίο κινούνται τα στελέχη του Περισσού περιγράφεται επιγραμματικά ως «διαγραφή προσώπων,όχι όμως και της αντιδραστικής και αντιλαϊκής πολιτικής».

Σενάρια ανατροπής

Κίνηση ανοιχτής αμφισβήτησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που θα στόχευε στην απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος φοβόταν η Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στην απόφασή του να κινηθεί άμεσα θέτοντας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τονΚώστα Σημίτη.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εδώ και δέκα ημέρες, στελέχη προσκείμενα στον Γ.Παπανδρέου είχαν θέσει σε κυκλοφορία «σενάρια συνωμοσίας», σύμφωνα με τα οποία ένας αριθμός κορυφαίων στελεχών, σε συνεργασία με τον κ. Σημίτη, θα δημιουργούσε συνθήκες απομάκρυνσης του κ. Παπανδρέου από την εξουσία και με μεταβατικό πρόεδρο τον κ. Σημίτη, θα οδηγούσε το κόμμα σε έξι μήνες στην εκλογή νέας ηγεσίας.

Τα σενάρια υποστήριζαν-και υποστηρίζουν-ότι ο χρόνος εκδήλωσης της ανταρσίας θα ήταν το φθινόπωρο, «ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάει στις (πιθανόν διπλές) εκλογές του επόμενου χρόνου με νέο αρχηγό.

Και μία δημοσκόπηση

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με την απόφαση του προέδρου να θέσει τον Κώστα Σημίτη εκτός ΚΟ του κόμματος.

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, το 44% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την κίνηση Παπανδρέου, έναντι 42% που διαφωνεί.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο τέως πρωθυπουργός, το 45,4% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του να αποσυρθεί, ενώ το 45,5% εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει.

Για το κατά πόσο η κίνηση αυτή θα ενισχύσει ή όχι το προφίλ του Γ.Παπανδρέου, στο σύνολο των ψηφοφόρων το 53% εκτιμά ότι ζημιώνει το προφίλ του, έναντι 38% που εκτιμά ότι το ενισχύει.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 47% εκτιμά ότι ενισχύεται το προφίλ του, έναντι 46% που δηλώνει ότι μειώνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο