Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των δομικών υλικών «γονατίζουν» την οικοδομή
Αλλεπάλληλες και πέρα κάθε προηγούμενου αυξήσεις σε όλα τα δομικά υλικά καταγράφονται από την αρχή του χρόνου. Οι αυξήσεις τιμών ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 10%, ενώ στον χάλυβα οπλισμού αγγίζουν ακόμα και το 70%.
Αλλεπάλληλες και πέρα κάθε προηγούμενου αυξήσεις σε όλα τα δομικά υλικά καταγράφονται από την αρχή του χρόνου.
Όπως επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, ειδικά στον χάλυβα οπλισμού οι αυξήσεις τιμών τριών από τους σημαντικότερους προμηθευτές της ελληνικής αγοράς, κυμαίνονται από 48,5 έως 70%.
Στο ίδιο διάστημα, οι αυξήσεις τιμών σε όλα τα υπόλοιπα δομικά υλικά ξεπερνούν, κατά μέσο όρο, το 10%, ενώ οι προμηθευτές προαναγγέλλουν για το αμέσως επόμενο διάστημα και νέες αυξήσεις, επικαλούμενοι την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Το ΤΕΕ θεωρεί ότι στο χώρο των κατασκευών εκδηλώνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, τα οποία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την επιπλέον και δυσβάστακτη φορολογία, τη γενικότερη υπέρμετρη αύξηση τιμών των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, «γονατίζουν» την οικοδομή.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε πανελλαδικά κατά 26,2% και στην Αττική 33,1% (τον Μάρτιο η μείωση στην Αττική έφτασε στο 46,6%).
Στο ίδιο διάστημα, τα κέρδη εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά με δομικά υλικά εκτοξεύονται στα ύψη. Ενδεικτικό είναι ότι μια από τις μεγάλες εταιρείες προμήθειας χάλυβα οπλισμού, το ίδιο διάστημα εμφάνισε στις λογιστικές καταστάσεις της ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, 24,8 εκατομμύρια ευρώ, έναντι μόλις 4,2 εκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2007.
Η ίδια εταιρεία προαναγγέλλει με ανακοίνωση προς τους μετόχους της καλύτερη συνέχεια σε ότι αφορά τα κέρδη της και για το δεύτερο τρίμηνο του 2008, αποδίδοντας την άνοδο στην αυξημένη ζήτηση και την αύξηση των διεθνών τιμών scrap.
Από τη δειγματοληπτική έρευνα του ΤΕΕ, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των κυριότερων προμηθευτών χάλυβα οπλισμού, προέκυψαν από την αρχή του χρόνου έως σήμερα οι ακόλουθες αυξήσεις (τα ονόματα των εταιρειών βρίσκονται στη διάθεση του ΤΕΕ):
Από 0,660 σε 0,980 ευρώ/Kg, αύξηση 48,5% σε κάποια εταιρεία, σε άλλη εταιρεία από 0,520 σε 0,869 ευρώ/Kg, αύξηση 67% και σε τρίτη από 0,530 σε 0,900 ευρώ/Kg, αύξηση 70%. Μία εταιρεία μάλιστα εντός του 2008 έχει κάνει 14 ανατιμήσεις.
Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο, κατά το ίδιο διάστημα, αν και η τιμή του χάλυβα οπλισμού, αυξήθηκε εξίσου εντυπωσιακά -από 0,400 ευρώ/Kg, σε 0,770 ως 0,800 ευρώ/Kg – παρόλα αυτά εξακολουθεί να πωλείται από 13 ως και 25% φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
Στην ανεξέλεγκτη, πλέον, κατάσταση, κατά την άποψη του ΤΕΕ, συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας φορέας για την εποπτεία της αγοράς δομικών υλικών, παρόλο που αυτός έχει κριθεί ως το κρισιμότερο και απαραίτητο «εργαλείο» για την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 89/106/ΕΟΚ «για την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς κατασκευών και δομικών υλικών».
Η έλλειψη του συγκεκριμένου φορέα οδηγεί ακόμη και στην αδυναμία ελέγχου των εισαγόμενων προϊόντων, κάτι που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού ήδη κυκλοφορούν στην αγορά παράλληλα προϊόντα που δεν φέρουν τη σήμανση CE- όπως, επίσης, στην αδυναμία εφαρμογής των Κοινών Υυπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν και αποσκοπούν στη διασφάλιση των σωστών κανόνων της ελεύθερης διακίνησης των δομικών προϊόντων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Όλα αυτά προέκυψαν κατά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομικών Υλικών, που διοργάνωσε το ΤΕΕ από τις 21 έως τις 23 Μαΐου και γνωστοποιήθηκαν εγγράφως από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια τις προηγούμενες ημέρες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας