Το διατροφικό βόριο μειώνει τον κινδύνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα
Νέα Υόρκη: Οι υψηλότερες ποσότητες βόριου στην διατροφή σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι υψηλότερες ποσότητες βόριου στην διατροφή σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Αυτό εξηγεί γιατί το διατροφικό βόριο μπορεί να παίζει ρόλο στην άμυνα κατά του καρκίνου λόγω φλεγμονής.
Το βόριο είναι πανταχού παρόν στις τροφές. Οι δέκα κύριες διατροφικές πηγές του βόριο είναι: ο καφές, το κρασί, τα μήλα και τα αχλάδια, το φιστικοβούτυρο και τα φιστίκια, τα σταφύλια, ο χυμός πορτοκαλιού, οι σαλάτες, τα φασόλια, οι μπανάνες και το μπρόκολο.
Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα σε γυναίκες και της κατανάλωσης βόριου και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από συνεχιζόμενη μελέτη.
Συγκριτικά με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βόριου, η χαμηλότερη κατανάλωση συσχετίστηκε με 92% αυξημένες πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων.
Η τάση αυτή ήταν προφανέστερη σε γυναίκες 60 ετών και κάτω και μεταξύ των γυναικών με μεγάλο σωματικό βάρος.
Η χρήση ΘΟΥ συσχετίστηκε με 31% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων.
Ο υψηλότερος κίνδυνος νόσησης παρατηρήθηκε σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βόριου που δεν έκαναν χρήση ΘΟΥ και ήταν άνω των 60 ετών.